Издания / премиери

Първите стъпки на българското съвременно изкуство

Премиера на книга за Сдружение „Изкуство в действие“ от Орлин Дворянов

Първите стъпки на българското съвременно изкуство

 

◊ ПОКАНА

На 21 ноември (вторник) от 18 часа в Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство в София ще бъде представена книгата на Орлин Дворянов „Сдружение Изкуство в действие. 25 години – кауза и инструмент за художествени стратегии“.

Книгата предлага изключително любопитна визия за първите стъпки на българското съвременно изкуство, случили се през 80-те и 90-те години на ХХ век. Този контекст е свързан с предисторията, създаването и развитието на Сдружение „Изкуство в действие“ – най-старата съществуваща независима организация на артисти, учредена непосредствено след политическата промяна от 10 ноември 1989 г. В книгата са описани емблематични събития и изяви, станали определящи за динамичните процеси, случили се в българския художествен живот през въпросния период.

Авторът – проф. д-р Орлин Дворянов е пряк свидетел, участник и в голяма степен инициатор на тези събития. От средата на 70-те и през 80-те години на ХХ век той организира и участва в действията на „авангардните“ ъндърграунд групи „Кукув ден“ и „ДЕ“. Тези формации осъществяват едни от първите артистични опити, свързани с навлизането на концептуалните изразни форми у нас. През 1990 г. Орлин Дворянов става съучредител, а впоследствие и основен организатор на сдружение „Изкуство в действие".

Книгата разглежда първата част от историята на сдружението, случила се до началото на новото хилядолетие. Предстои издаването и на втора част, която се очаква да излезе през 2018 г. Издател е Център за неформално образование и културна дейност АЛОС. Научната редакция е на Добрин Атанасов, а редактор на текста е Мария Мицкова.

Заповядайте на 21 ноември, вторник, 18 часа в Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство (ул. "Черни връх" 2, зад хотел "Хилтън").

Автор:
Росица Маринова, Център Алос
Публикация:
19.11.2017 г. 16:55
Посетено:
1117
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/26687-parvite-stapki-na-balgarskoto-savremenno-izkustvo