Издания / премиери

Най-новата книга на Пламен Дойнов ще бъде представена в "Червената къща"

Книгата изследва литературните скандали в НРБ в периода 1945-1989

Най-новата книга на Пламен Дойнов ще бъде представена в "Червената къща"


◊ ПОКАНА

Институт за изследване на близкото минало
Център за култура и дебат „Червената къща“
Издателство „Сиела“

Ви канят

на премиерата на книгата

Литература на случаите.
От „Тютюн“ до „Хайка за вълци“.
Казуси в литературното поле на НРБ

от Пламен Дойнов


За книгата ще говорят
Ивайло Знеполски, Михаил Неделчев, Морис Фадел

Водещ – Йордан Ефтимов

13 ноември 2017 (понеделник) 18.00 ч.
Център за култура и дебат „Червената къща“,
Червена зала
София, ул. „Любен Каравелов“ № 15


На 13 ноември от 18:00 в Червената къща ще бъде представена най-новата книга на поета, драматург и изследовател доц. д-р Пламен Дойнов „Литература на случаите: от „Тютюн“ до „Хайка за вълци“. Казуси от литературното поле на НРБ“. Тя разказва за онези произшествия в литературата в периода 1945-1989 г., предизвикали силни реакции „за” или „против”, както и острите реакции на критиката и на властта – от активиране на цензурата и на тайната полиция и циркулиране на слухове и анекдоти, до явната или скрита намеса на самия комунистически вожд.

Най-известните са случаят „Тютюн“, случаят „Люти чушки“, случаят „Солженицин“, случаят „Лице“, но вече се говори и за случая със „Спомен за страха“/„Стихове“ от Константин Павлов, за случая „Бележник“ (стихосбирката на Стефан Гечев от 1967 г.), за случая „Колкото синапеното зърно“ на Николай Кънчев (1968 г.), за случая с романа „Покривът“ от Георги Марков, т.н.

Литературното изследване е част от съвместната поредица „Минало несвършено“ на Института за изследване на близкото минало и издателство „Сиела“.

Входът за събитието е свободен.

Резервации: можете да резервирате място на тел. 02/988 8188, 0885 828 532 и e-mail office@redhouse-sofia.org. Резервациите важат до 15 минути преди началото на събитието.


◊ ЗА АВТОРА
 
Доц. д-р Пламен Дойнов е поет и драматург, изследовател и преподавател в НБУ. Автор е на над седем книги с поезия, между които „Висящите градини на България“, „Истински истории“ и на книгата със стихотворения и есета „Кафепоеми“, която е преведена във Франция („Le temps d’un café”, Еditions Caracteres, Paris, 2006) и Унгария („Кávéköltemények“, Napkut Kiado, Budapest, 2007). Носител е на национални награди за поезия, сред които „Яворов“ (Поморие, 1995) и „Иван Николов“ (2004). За пиесите си е отличаван с наградите за съвременна българска драматургия „Иван Радоев“ (2001) и „Аскеер“ (2006). За изследването си „Българският соцреализъм: 1956, 1968, 1989“ е носител на националната награда „Христо Г. Данов“ (2012) в категория „Хуманитаристика“. Негови стихотворения и пиеси, статии и студии са публикувани на английски, френски, немски, унгарски, руски, испански, сръбски, турски и др. езици. Пламен Дойнов е директор на научноизследователската програма на департамент „Нова българистика” на НБУ „Литературата на Народна република България“ (1946–1990)”, в рамките на която е водещ на издателските поредици Библиотека „Личности”, „Литературата на НРБ: история и теория”, „Червено на бяло: литературен архив на НРБ“. Ръководител и координатор на множество изследователски проекти и научни форуми в областта на литературната история. Автор е на критическата книга „Литература в междувековието”, на двутомното изследване „Българската поезия в края на ХХ век”, на монографиите „1907: литература, автономия, канон”, „Българският соцреализъм: 1956, 1968, 1989“ и „Алтернативният канон: Поетите“, на над сто статии, студии и есета върху проблемите на българската литература от ХХ и ХХІ век. Съставител на множество сборници в областта на литературната и културната история на комунизма, между които „Социалистическият реализъм: нови изследвания”, „Соцреалистически канон/Алтернативен канон”, „Принудени текстове. Самокритика на български писатели (1946–1962)” и др.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
09.11.2017 г. 17:39
Посетено:
1388
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/26616-nay-novata-kniga-na-plamen-doynov-shte-bade-predstavena-v-chervenata-kashta