Издания / премиери

Представяне на поетичната книга "Времето на лирическия герой" от Драгни Драгнев

3 ноември 2017, 17:30 часа, Художествена галерия - гр. Добрич

Представяне на поетичната книга "Времето на лирическия герой" от Драгни Драгнев


◊ ПОКАНА

Община град Добрич,
Сдружение на писателите - гр. Добрич,
Художествена галерия - гр. Добрич
Ви канят на

представяне на поетичната книга
"Времето на лирическия герой" от Драгни Драгнев


Представя поетът Сашо Николов

3 ноември 2017, 17:30 часа,
Художествена галерия - гр. Добрич

Лирика, побрала в себе си простора на Добруджа, светлината и сенките на времето ни, сезоните на сърцето и на годините. Стихове и импресии преминават през погледа на пътуващия живот, прикриващ се зад лирическия герой.

"Нещо си отива... Щурецът, който увлечено разгръща нотната тетрадка и свири на цигулката си, въздъхна и се изгуби. Той ни говореше за радостта от живота, за търпението да живеем и да се обичаме. Казваше ни, че любовта е тъжна и кратка песен, която идва, завладява душите ни и си отива..." (из "Подвижния пейзаж на есента")

Драгни Драгнев е роден на 05.01.1939 г. в Добрич и живее в Добрич. След гимназията е студент в Учителски институт в град Шумен. Продължава образованието си във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий", където се дипломира по специалностите "Българска филология" и "История". Бил е кореспондент на БТА в Добруджанския край, учител, радиожурналист. Сътрудничи на централния печат с поезия и публицистика. Първите си стихотворения публикува във вестници и списания във Варна и Добрич, както и във вестниците „Пулс" и „Народна младеж". Първата му поетична книга „Жътва (1973) излиза в издателство „Г. Бакалов" с редактор Петър Алипиев. Автор е на стихосбирките „Живея в равнина" (1982), „Близост" (2002), „Взаимни сетива" (2012), „Времето на лирическия герой" (2017) и няколко други. Автор е и на белетристика – „Таткови приказки" (2003),  „Войната на хан Тервел" (2003), „Обич и гняв" (2004), „Гълъбови химни" (новела, 2005), „Часът на говорещите буболечки" (2007), „Невидимите пейзажи на любовта", „Сънят на тревите", „Сабя на брега" (2009), „Не събуждай мъртвите" (2006), „Нашата Дора Габе", „Мъдрецът и птицата", „Кръгът на Дора Габе" и други.  Основна тема в поезията и белетристиката на Драгни Драгнев е съдбата на Добруджа и България в миналото и днес. Пише историческите драми „Аспарух" и „Тервел". Стихове на Драгни Драгнев са превеждани на руски, украински и унгарски език. Член на Сдружението на писателите в Добрич и на Съюза на българските писатели.



Автор:
Организаторите
Публикация:
03.11.2017 г. 13:55
Посетено:
1060
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/26580-predstavyane-na-poetichnata-kniga-vremeto-na-liricheskiya-geroy-ot-dragni-dragnev