Издания / премиери

Стихосбирката "Предмети" на Илиана Илиева на сръбски и български

Представяне на двуезичната книга на 2 ноември от 18 часа в Литературния клуб на Столична библиотека

Стихосбирката "Предмети" на Илиана Илиева на сръбски и български


◊ ПОКАНА

Столична библиотека ви кани на 2 ноември 2017 г. от 18 часа в Литературния клуб на библиотеката по повод представянето на двуезичната поетическа книга на Илиана Илиева "Предмети".

Преводът от български на сръбски е дело на сръбския поет, преводач и професор по астрономия Милан Димитриевич. Наскоро стихосбирката видя бял свят в Сърбия благодарение на издателство "Алма", Белград и вече бе отбелязана в популярното сръбско списание "Книжевни преглед".

Първото издание на "Предмети" излезе с помощта на Министерството на културата под знака на българското издателство “Пергамент" и под редакцията на Аксиния Михайлова през 2014 г. Книгата спечели вниманието на читателите и критиката, както и номинация за Националната наградата за поезия "Усин Керим" (2016 г.).

Сръбското издание е обогатено с илюстрации на лирическите герои в книгата - близо 50 предмета от нашия бит и душевност, пресъздадени предимно в сюрреалистичния стил на поетическия текст.

Книгата билингва е особено ценна с паралелния говор на два сродни балкански езика и представлява любопитно предизвикателство особено за хората с филологическа нагласа. Но тази специфика в никакъв случай не стеснява периметъра на нейното въздействие.

Илиана и Милан са част от литературната формация СГНР (С Гео Милев на Редута), с чиито сподвижници имате шанса да се запознаете по време на представянето при нас.

Заповядайте!

* * *

Из предговора от Милан Димитриевич:

Магичният свят на предмета

Предметът е нещо, към което се насочва нашето внимание, което е обект на нашия субективен опит, нещо, към което можем да насочим своята мисъл. То може да бъде и нещо нереално, например обект на фантазията, на мисълта, на желанието... Както казва Мигел де Унамуно, “най-благородното предназначение на вещите е да бъдат съзерцавани”. Точно по този начин, в твърде интересните, рефлективни, описателни и мечтателни стихове на поетесата Илиана Илиева възпяваните вещи стават предмети, достойни за внимание обекти, които водят читателя към размисъл и му разкриват един твърде особен и самостоятелен свят, който пленява със своята красота, последователност, хармонично значение и лирическа привлекателност...

Книгата „Предмети“ на Илиана Илиева изобилства от разнолика поетична символика, която прозира от много стихове, затова тя трябва да се чете вглъбено, смирено, предано и всеотдайно, а не с излишния забързан ритъм на съвременния свят. Нейното пеене обогатява и облагородява, то ни извисява в по-високи духовни сфери. На крилете на вихрена фантазия и многопластово поетическо въображение, тя пренася читателя във вълшебния свят на предмета, разкривайки му по нов и оригинален начин различни притаени значения, което води до релакс, интелектуално укрепване и отмора…


Автор:
Столична библиотека
Публикация:
31.10.2017 г. 17:54
Посетено:
1172
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/26562-stihosbirkata-predmeti-na-iliana-ilieva-na-srabski-i-balgarski