Издания / премиери

Премиера на книгата "Ще чакам дъгата" от Владимир Шумелов

Владимир Шумелов гостува на ХХ Есенни литературни празници в Бургас с новата си книга

Премиера на книгата "Ще чакам дъгата" от Владимир Шумелов


◊ ПОКАНА

Община Бургас и Бургаска писателска общност
Ви канят на

премиерата на книгата
на Владимир Шумелов „Ще чакам дъгата. Литературна критика, интервюта, етюди" (изд. „Либра Скорп“, Бургас, 2017)

30 октомври (понеделник), 18:00 часа,
Дом на писателя, ул. „Вола“ 1 - Бургас

Книгата ще представи Милка Иванова 


◊ ЗА АВТОРА

Владимир Шумелов е роден на 20.10.1958 г. в Перник. Завършва специалността „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ (1982). Живее и работи във В. Търново. В началото на 90-те години на XX в. е асистент по Обща лингвистика във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, редактор в издателства. От 2013 г. работи като гл. експерт и координатор в Дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ на Община Велико Търново.
Един от основателите и председател на Сдружение на литературни дейци „Света гора“ във В. Търново (от 1996 г.), член на националното Сдружение на български писатели (от 1999 г.). От 2009 г. е в Управителния съвет на Национално общество за литература и изкуства „Формула 6“ (В. Търново). Един от учредителите на Клуб на културните дейци – В. Търново (2016).

В периода след 1990 г. има над 450 публикации: белетристика, публицистика, есета, преводи, статии, рецензии, отзиви в научни издания за хуманитаристика и сборници; редактор на книги от различни жанрове, автор на предговори към тях; редактор на юбилейни вестници във В. Търново („Гайда“, „Земята на българите“, „Велико Търново“, „Независимост“), автор и редактор на статии за енциклопедии. Публикува многобройни критически статии и белетристични текстове в специализирани литературни сайтове в интернет.

Гл. редактор и редактор в различни културни издания: в. „Артфорум“ – В. Търново (1997–2002), алманах за литература, наука и изкуство „Света гора“ – В. Търново (от 1997 г.), в. „Литературен бюлетин“ – В. Търново (2013) и др. Гост-редактор на специален български брой на френското списание за новелистика „Брев“ (Brèves, № 58, 1999).

Негови текстове са публикувани на френски, английски, сръбски, македонски език.
   
През 2012 г. печели Втора награда в конкурса за Кратка проза на електронните списания „LiterNet“ (България) и „eRunsMagazine“ (САЩ – Канада) – разказа „Майната ви“; през 2013 г. – Втора награда в Националния конкурс за разказ на младежка тема на Община Варна – разказа „Пътеката“; през 2014 г. – Първа награда за проза с разказа „Пърформанс на пчелата в полет, ден преди…“ в националния конкурс „Дървото на живота", посветен на Станка Пенчева (Стралджа); през 2015 г. – Втора награда в конкурса „Любовта в края на кабела“ на Фондация „Буквите“ – за „Разговорът“; през 2015 г. – Втора награда за разказ в Третия национален конкурс на сайта за литература „e-Lit.info“ и Община Троян „Любовен човек“ – за „Любов, отново“; през 2016 г. – Първа награда за разказ в конкурса „Атанас Липчев“ (Варна) – за „Фотоувеличение“; през 2016 г. Първа награда в конкурса „Дървото на живота“, посветен на Станка Пенчева (Стралджа) – за „Деветият кръг“; през 2017 г. – Втора награда в конкурса за Кратка проза на електронните списания „LiterNet“ (България) и „eRunsMagazine“ (САЩ – Канада) – за „Фотографията“; награда от литературния конкурс „Изящното перо“ на Салона за българска култура и духовност в Чикаго, САЩ, 2017 г. – за разказа „Тъндъртийф“.
   
Автор е на книгите с разкази и новели „Двойно“ (1994; Голяма награда за дебют „Южна пролет ’95“, награда „Дебюти“ на фондация „Славяни“), „Между Бекет и Аз“ (1998, 2003; Национални награди „Интелект ’98“ и „Светлоструй ’99“), „И така нататък“ (2007), „Каквото дойде. Четири писма за любовта“ (2014); на книгите с есеистика и литературна критика „Накърнимото“ (2004), „Цветните спомени на греха“ (2009), „Лисица в кокошарника“ (2013), „Pink Floyd“ (елипси) (2013), „Ще чакам дъгата“ (2017); съст. на „Биобиблиография на Владимир Шумелов. 1990–2015“ (2015).


◊ ЗА КНИГАТА

"В новата си книга Владимир Шумелов събира литературнокритически текстове, писани през последните десетина години. Сборникът подрежда в различни раздели рецензии за българска и за преводна литература, интервюта и „етюди“ – есета, посветени на литературни, обществени и други теми. „Ще чакам дъгата“ е от книгите, които картографират съвременната литература през погледа на изследователя, сериозно ангажиран с литературната критика и актуалните процеси."
Ани Бурова
   
"В такива условия, когато критиката бива или напълно отричана, или се правят опити за нейното реабилитиране, появата на всяка сериозна критическа книга би следвало да се тълкува като явление, което помага на организиране и дисциплиниране на литературния процес у нас."
Ружа Велчева

"Разбира се, и в тази книга, както и при предишните литературнокритически книги на Владимир Шумелов, възниква един резонен въпрос: как успява да забележи толкова много автори, които много от нас не са и чували, а също дали това си заслужава? Когато прочетох книгата му, мисля, че той е прав. Защото е много лесно да те забележат в столицата, да си от онези, които се въртят около различни писателски кръгове, а е трудно, когато живееш в страната и поради липсата на нормална мрежа на разпространение на книгата, в много случаи талантливо написани творби да останат незабелязани и необговорени. Примери за това в книгата на Владимир Шумелов има много."
Д-р Радка Пенчева

"Завиждам на неговия ентусиазъм и работоспособност – в литературнокритическия раздел е създал 62 статии и отзиви! Личи привързаността му към немскоезичната литература – от преводната литература: изследвал е и е осмислил книги на такива автори като Херман Волфрам, Марлен Хаусхофер, Паул Хохгатерер, Дорон Рабиновичи и др., без да пропуска олимпиеца Гьоте; впечатляващи с ерудираността си са статиите за книги на Алисия Аса, Лета Куцохера, Панаит Истрати, Матей Вишниек, Йозеф Банаш, Фредерик Бегбеде. При отразяването на актуалната родна литературна действителност също има свои притегателни центрове – Бургас („За Литературния Бургас“ и негови изтъкнати творци като Иван Сухиванов, Атанас Радойнов, Роза Боянова, Николай Фенерски, Лилия Христова, Милка Иванова), отделни  автори – Десислава Неделчева, Снежана Иванова, Миролюб Влахов, Ружа Велчева, Светла Андреева, Йордан Атанасов, Елена Денева, Младен Влашки, Тянка Минчева, Георги Ръцев, Николай Иванов, Радка Пенчева, Янислав Янков, Дияна Тончева, Росица Василева, Йордан Пеев, Росица Йосифова, Теодор Иванов, Виолина Б. Иванова, Виолета Радева, Лена Левчева… Имена, към някои от които постоянно се връща, за да изследва отново и отново техни важни поетични, прозаични творби и критически книги. Достойнство на сборника са и включените статии за нови литературни периодични издания у нас и зад граница – „Културна палитра“, „Резерват Северозапад“ (България), „Любослов“ (САЩ)."
Борислав Гърдев   

„Ще чакам дъгата“ завършва с четири етюда. Това са страниците за разкош. За разговор със себе си. Диалогът между читателя и четирите етюда започва по-късно – след като е завършил този на автора с другото му Аз. Владимир Шумелов обича да пътешества из различни пространства. Да ни среща с различни хора и истории. Такива има в първия етюд, „По следите на едно писмо“, който закова вниманието ми. Разказаното от Петър Бакърджиев наистина е прелюбопитно, но и ме кара да си задавам въпроси за друг един Бакърджиев от Ст. Загора, с когото подозирам, че са в родствена връзка... Това обаче е друга тема. Както и тази, която открива втория етюд, посветен на случая Брайвик. Владимир Шумелов въвлича разнопосочна информация, поставя интересни въпроси, дори такива, на които се налага да отговарят българи на чист български език...
Проф. дн Сава Василев

Автор:
Организаторите
Публикация:
27.10.2017 г. 16:58
Посетено:
1592
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/26536-premiera-na-knigata-shte-chakam-dagata-ot-vladimir-shumelov