Издания / премиери

Премиера на романа "Годишни времена" от Юлияна Величковска

26 октомври 2017, 19:00 часа, Литературен клуб "Перото" - НДК

Премиера на романа "Годишни времена" от Юлияна Величковска


◊ ПОКАНА 

Драги приятели и почитатели,

​Заповядайте на 26 октомври, четвъртък, от ​19,00 часа в Литературния клуб "Перото" на софийската премиера на романа "Годишни времена" от македонската писателка Юлияна Величковска. 

Книгата ще представят писателят Иван Христов, нейният преводач Поли Муканова, редакторът Владимир Левчев и издателят Мартин Христов (изд. "Ерго"), а авторката ще разкаже за инспирациите си за написването ѝ.

Юлиана Величковска (р. 1982, Скопие) е македонска писателка, автор на монографията „Двадесет години Поетична вечер във Велестово“ (2009), стихосбирката „Комари“ (2010) и романа „Годишни времена“ (2014). Пише поезия и проза, превежда от английски и езиците на бивша Югославия. Нейни стихотворения са превеждани и публикувани на китайски, английски, сръбски, хърватски, словенски, холандски, албански, чешки и италиански език, както и в антологии на съвременната македонска поезия, издадени в Македония, Сърбия, Чехия и Италия, и в антологията на съвременната световна поезия в Китай. Член на организационния комитет на фестивала „Поетична вечер във Велестово“ в Охрид и на Дружеството на писателите в Македония. Основател е на издателство „ПНВ Публикации“ в Скопие.

"Величковска демонстрира аналитична сила и изострено чувство за психологично нюансиране, свойства, присъщи на литературните творци с рядък усет за разбиране на по-дълбоките емоционални проекции и размислите за скритите човешки особености. Тя доказва, че е в състояние да натовари повествованието нееднократно, използвайки принципа на махалото, така че читателят да проследи богатата фабула и неутралния изказ, през протеста и лиричната чистота, чак до ироничния пласт, когато процесът изминава отново пътя наобратно.
"
Санде Стойчевски

„Годишни времена“ не е голяма по обем, но е много дълбока, много жива, много топла книга, която ни пренася през цикъла на сезоните и представлява напрегнато пътуване през вътрешния свят и спомените. С тази книга авторката намира място в елитната съобщност на писателите, но и на творците най-общо, които се занимават с описване на годишните времена. Това е творба, която ще прочетете отново.
"
Владимир Мартиновски

"Романът „Годишни времена“ привнася нова есенция в македонската проза, като пикантен десерт за литературните гастрономи. Десертът напомня на вкусните бабини гозби и по малко налютява.
"
Славица Гаджова Свидерска

Роман, който не само може да се чете, но може и трябва да се преживее с всичките сетива и с всичките истерии и терапии на детството. Роман, който трябва да се прегърне като дете и в него едновременно да се търсят и детето, и жената. И архетипа, и трипа, фолклора и рокендрола.

Душко Кръстевски

Автор:
Организаторите
Публикация:
23.10.2017 г. 17:54
Посетено:
1454
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/26511-premiera-na-romana-godishni-vremena-ot-yuliyana-velichkovska