Издания / премиери

"Лапидарии IV-VI" от полския писател и репортер Ришард Капушчински

Втора част на записките на писателя от 1997-2006

"Лапидарии IV-VI" от полския писател и репортер Ришард Капушчински


Издателство СОНМ представя Ришард Капушчински, „Лапидарии IV-VI“, превод от полски Милена Милева и Благовеста Лингорска, художник на корицата: Веселин Праматаров.

Ришард Капушчински е световноизвестен полски журналист, репортер и писател. Своеобразието на творческия му подход е съчетанието от факти, събития и процеси, които той е проучил задълбочено и аналитично като учен, историк и културолог. Лично е наблюдавал на терен като репортер и е описал като писател, а след това проникновено е осмислил по оригинален и интригуващ начин като философ, историк и визионер на XXI век.

Изданието включва последните три книги от „Лапидарии“ – интелектуалния дневник на „репортера на 20. век“ Ришард Капушчински. Текстовете са писани през последното десетилетие от живота на писателя, те включват негови размисли, спомени, реакции на политически, социални и културни явления, разсъждения за съвременната журналистика, литература, изкуство, история. И отново в тях виждаме историка, философа, визионера Капушчински, който с репортерския си нюх, въз основа на настоящето успява да прозре механизмите на историята и да предвиди бъдещия й ход.

Предлагаме ви откъс от VI книга на „Лапидарии“ в превод на преданата преводачка на Капушчински у нас Благовеста Лингорска.

"Мисля, че въпросът да връзката между писането и промяната, за това, дали такава връзка съществува и какъв характер може да има, е много важен и актуален. Добре е, че го задаваме днес, когато действителността подлага литературата на поредното изпитание. Този въпрос се поражда от безпокойствието за резултатността на нашите писателски действия, за самата стойност на писането. Защото, от една страна, виждаме огромното разпространение на писаното слово - има все повече книги, списания и вестници, - а едновременно с това забелязваме колко зло има в този свят и как количеството на проблемите и конфликтите на нашата планета по- скоро расте, отколкото намалява. Оттук и скептицизмът на мнозина творци, оттук често и неверието в смисъла на нашето писане.

Умът на съвременния човек е наводняван от думи, поради което те бързо губят стойност и сила, все по-малко ни говорят, а все повече ни дезориентират, изчерпват и мъчат. Обаче това излишество, това свръхпроизводство не бива да ни обезкуражава. Литературата винаги е поемала върху себе си отговорността. От хиляди години е съпътствала живота на поредните поколения, често променяйки го към по- добро, и днес нищо не я освобождава от това задължение. Напротив - трудното време, в което живеем, ни повелява да говорим с особена сила и вяра: да, писането може да промени нещо към по-добро, макар и с малко, но все пак може".


Автор:
Калоян Праматаров
Публикация:
18.10.2017 г. 16:51
Посетено:
1549
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/26490-lapidarii-iv-vi-ot-polskiya-pisatel-i-reporter-rishard-kapushchinski