Издания / премиери

Представяне на книгата "История на сценографията" от проф. д-р Васил Рокоманов

18 октомври 2017, 18:00 ч., Галерия „Академия“

Представяне на книгата "История на сценографията" от проф. д-р Васил Рокоманов


◊ СЪБИТИЕТО


Представяне на книгата "История на сценографията" от проф. д-р Васил Рокоманов

18 октомври 2017, 18:00 ч., галерия „Академия“

Тази година катедра „Сценография“ в Националната художествена академия отбелязва своята 70-годишнина. Част от програмата на честването е представянето на книгата на проф. д-р Васил Рокоманов. Изданието е финансирано в изпълнение на програмата за научна и художествено-творческа дейност на НХА.
 
„Всеки смислен разговор коментира сценографията във връзка с драматургията, режисурата, актьорското и изобразителното изкуства, архитектурата, техниката, модата и социално-политическата проблематика. Историческата доминанта на тези обвързаности е обяснима със самата природа на изкуството, призвано да възкресява образите на случили се или въобразени събития и герои, да пренася публиката през времето и пространството, за да преживее всяка от историите, въплътени в спектакли.

Издаването на „История на сценографията“ съвпада с два значими юбилея – 120 години от основаването на Националната художествена академия и 70 години от създаването на специалност „Сценография“. Книгата се стреми да интегрира натрупаното специализирано знание с другите академични дисциплини и да отговори на потребностите на най-мотивираните сред студентите по сценография, а и на всеки, който се интересува от нейната история.“
Проф. д-р Васил Рокоманов


◊ ЗА АВТОРА

Проф. д-р Васил Рокоманов е преподавател в катедра "Сценография" на НХА. Преподава "История на сцената и сценографията", "Техника и технология на сцената и сценографията" и "Театрална антропология". Води лекции и упражнения по Сценография за драматичен и куклен театър - бакалавърски и магистърски степени.

Член на СБХ, UNIMA (Международна организация на куклените творци), OISТАТ (Международна организация на театралните творци). От 1991 до 1999 - секретар на секция "Сценография" на СБХ. Член на редакционната колегия на сп. „КуклАрт”

Професионални изяви:
. 100 куклени спектакъла в България, Сърбия, Хърватска, Словения, Босна и Херцеговина, Черна гора, Чехия, Белгия, Мексико
. 25 драматични спектакъла в България
. 45 оформления и илюстрирани книги, вестници и списания
. Пространствено оформление на изложби
. Плакати, рисунки, графика
. Над 30 участия в общи изложби в Европа, САЩ, Куба, Мексико, Япония и др.
. Участие с графика в общи изложби в България и чужбина. Негови творби са притежание на частни колекции в България, Чехия, Германия, Франция, Испания, Швеция, САЩ, Япония и др.
. Участие във всички ОХИ Сценография от 1980 до сега, както и в Пражко квадринале на сценографията - 1979 (студентска експозиция), 1983, 1987, 1991, 1995, 1999, 2003, 2007;


Награди:
. 1996 – „Златен делфин“, Варна за сценография за „Майстора и Маргарита“, реж. проф. Сл. Маленов
. 2000 – „Пиеро 2000“, Стара Загора за „Честна мускетарска“, от В. Петров, реж.  Маленов, Пашов
. 2002 – „Златен делфин“, Варна за сценография за „Честна мускетарска“ от В. Петров, реж. Маленов, Пашов
. 2005 – „Златен делфин“ Варна за сценография за „Пеещото дърво“, реж. проф. Сл. Маленов
. 2006 – „Икар“ за „Барон Мюнхаузен“, реж. проф. Сл. Маленов
. 2007 – „Двама са малко, трима са много“ – Пловдив, за „Барон Мюнхаузен“, реж. проф. Сл. Маленов
. 2015 - Награда Икар
Множество награди за куклена сценография от фестивалите в Суботица, Земун, Крагуевац, Сърбия, Котор, Черна гора, Сплит, Република Хърватска и др.

Проф. д-р Васил Рокоманов е автор на:
. Книга „Сценография за вълшебна приказка“  – изд. ДКТ Стара Загора, 2003
. Книга „120 години българско изкуство“ – раздел Сценография – „Художникът в театъра" – изд. СБХ, 2014
. Книга „История на сценографията“ – изд. НХА София, 2017
Има множество публикации в сп. "Проблеми на изкуството", сп. "КуклАрт", сп. "Изкуство/Агt in Bulgariа", "Литературен вестник", в-к "Култура" и др.




Автор:
НХА
Публикация:
17.10.2017 г. 18:04
Посетено:
2362
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/26478-predstavyane-na-knigata-istoriya-na-stsenografiyata-ot-prof-d-r-vasil-rokomanov