Издания / премиери

“OPEN” в Радио Варна

Премиера на книгата на Елица Матеева

“OPEN” в Радио Варна


◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

28.08.2006 г., 18.00 ч.
Радио Варна, Концертно студио


◊ СЪБИТИЕТО

На вашето внимание - една малко по-различна от обичайните премиери на книги.

В Концертното студио на Радио Варна журналистките Светлана Вълкова (“Вечерен тромпет”) и Елица Матеева (“Камера! Музика!”) организират литературно комикс-пътуване с начална и крайна спирка книгата на Елица Матеева “OPEN”, изд. “5 звезди”, София.

“OPEN” излезе в края на 2005 г., преживя своята столична премиера в книжарница ORANGE и беше сред номинираните дебютни произведения на конкурса “Южна пролет” в Хасково.

Ако разтворите “OPEN” (досещате се за тафтологията на английски), ще усетите нещо от стила на Едуардо Мендоса, Том Робинс, Педро Алмодовар и други автори, които обичат странните, неочаквани обрати на живота. Подвластни на тях са и двете радиоводещи, решили да забавляват публиката със своя концерт-арт-алтера-колаж-ток-шоу... Този специален жанр включва гласови провокации от “Пътеводител на критическия стопаджия” (рубрика от “Вечерен тромпет”) с други радио-аламинути, като целият този микс обещава весели и остроумни истории.


◊ ЗА ЕЛИЦА МАТЕЕВА

Завършва Хуманитарната гимназия “К. Преславски” и право в Техническия университет във Варна, изучава театрознание и режисура при доц. Н. Йорданов и проф. Пламен Марков в НАТФИЗ “Кр. Сарафов” в София, получава първа награда за критически текстове от националния студентски конкурс на Шуменския университет “К. Преславски” (2002, 2003), американското издание http://www.muse-apprentice-guild.com публикува нейните  разкази “Рейн” и “Еми/ли?”, дебютира на професионална сцена като режисьор на “Криза в Рая” от Милена Фучеджиева – постановка на ДТ “Сава Огнянов” в Русе (Весела Казакова получава за ролята си на Ангела наградата за млад актьор на фестивала “Нова българска драма” - Шумен 2004), пише и поставя “Stereo Love” (текстът е номиниран на фестивала “Нова българска драма” – Плевен 2005, а спектакълът се играе в Центъра за култура и дебат “Червената къща” в София, спектакълът участва в “Сцена на кръстопът” – Пловдив 2005, играе се също и в Центъра “Йежи Гротовски и Томас Ричардс” – Понтадера, Италия, 2006). Пиесата “Stereo Love” е сред драматургичните текстове, номинирани за Аскеер 2006 в категорията “Нова българска драма”.


◊ МИЛЕНА ФУЧЕДЖИЕВА ЗА ЕЛИЦА МАТЕЕВА

“По време на все по-честите ми пребивавания в България имах възможността и късмета да се запозная с Елица. Късмет, защото за мен тя е един много ярък представител на новото, което се случва там. Тя е представител на едно ново мислене и светоусещане, което може да стои естествено на всяка географска ширина. За мен Елица е надежда, че България може наистина да бъде част от света.

С помощта на интернет следя нейните изяви като театрален критик на страниците на “Литературен вестник” и съм впечатлена от свободната интелигентност, с която тя се отнася към случващите се театрални събития. Това е талантът на Елица, който всички принадлежащи на театралната гилдия, познават. Освен този талант, тя има и друг, който все още не е добил публичност, но съм убедена, че е въпрос на много малко време да бъде изявен. Това е талантът на разказвач на изключително ярки, живи, динамични и наситени с много черен хумор парчета проза. Елица пише страхотни разкази, в които човек се чувства свободен и пътуващ през действителности, близки до нещата на Дейвид Линч. Разказите й са епизоди от филми или сцени от пиеси, които бих искала един ден да гледам не само в България, но и извън границите й, защото за мен те са абсолютно космополитни”.

Лос Анджелис, Калифорния
16 октомври 2002

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
23.08.2006 г. 16:43
Посетено:
778
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/2640-open-v-radio-varna