Издания / премиери

Представяне на „Носталгични пътеки“ – есета от Сава Славчев

20 септември, 18:30 ч., Corso

Представяне на „Носталгични пътеки“ – есета от Сава Славчев


◊ СЪБИТИЕТО

Представяне на „Носталгични пътеки“ – есета от Сава Славчев


Сава Славчев е автор, преводач и редактор италианист. Преди всичко обаче е човек, влюбен в литературата. Завършил е СУ „Св. Климент Охридски” и е специализирал в държавния университет в Милано. Превеждал е поезия и белетристика. Носител е на специалната награда за поезия на Алберона, Италия, присъдена на петото издание на конкурса през 2010 година.

На 20 септември (сряда) от 18:30 ч. той ще представи своя сборник с есета под общото название „Носталгични пътеки“ („Изток-Запад“, 2017).

Събитието ще се състои в Corso (бул. „Цар Освободител“ 10, срещу Руската църква).

За книгата ще говори писателят Петър Делчев.

"Есетата на Сава Славчев са балансирани, елегантни и ерудирани, напълно лишени от присъщата за времето ни ненужна категоричност. Ето какво написах на автора, веднага щом ги прочетох: „Това е твоята форма, удоволствието от свободата при употребата ѝ си личи. Искаше ми се краят на есето за литературата и културата да е по-дързък и обвиняващ, дори зловещ, за да намери, да си направи, да си отвоюва място в съзнанието на четящия. За щастие няма нищо такова! Културният човек се познава по начина, по който защитава културата, а аз съм варварин и се осъзнах като такъв, докато четях. Но от това осъзнаване не ме заболя, напротив – то ме вдъхнови!”
- Петър Делчев
 
Сред преводите на Сава Славчев са „Владетелят“ от Николо Макиавели, академично двуезично издание, в сътрудничество с  института за философски изследвания в Неапол (2014), „Фрагменти“ от Леонардо да Винчи, на която е и съставител, „Ползата от безполезното“ от Нучо Ордине, „Джото. Живописецът на Евангелията в "Капела дели Скровени" от Джото, всички публикувани от издателство „Изток-Запад“. Автор е на два българско-италиански и италианско-български речника, както и на българско-италиански разговорник.

Автор:
Издателство "Изток-Запад"
Публикация:
20.09.2017 г. 14:04
Етикети:
есетапремиера на книгаИздателство Изток Запад
Сава Славчев
Носталгични пътеки
Посетено:
1424
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/26338-predstavyane-na-nostalgichni-pateki-eseta-ot-sava-slavchev