Издания / премиери

Премиера на сборника с разкази „Висока облачност“ от Оля Стоянова

15 септември 2017, 18:30 ч., Книжен център „Гринуич“

Премиера на сборника с разкази „Висока облачност“ от Оля Стоянова


◊ ПОКАНА

ИК „Жанет 45” ви кани
на
премиерата на сборника „Висока облачност“ от Оля Стоянова
на 15  септември от 18:30 часа в Книжен център "Гринуич", бул. "Витоша 37, София

Колко често историите около нас са достойни за разказ? Колко често около нас се случват истории, които си струва да бъдат разказани? Колко малко ни трябва, за да се превърнем в главни герои в една история? Като онова семейство, което се опитва да продава био ябълки и се чуди защо плодовете горчат или като онзи мъж, който влиза в кварталната бръснарница и излиза с прическа според модата в Багдад през 80-те години.

В сборника с разкази „Висока облачност“ на Оля Стоянова историите се случват тук и сега. И в тях има и ирония, и  дълбочина. Група алпинисти зяпат облаците и мечтаят за високи върхове, докато почистват прозорците на високите сгради, а един безработен философ кротко наблюдава как назряват революциите и говори за смисъла на живота пред смаяните погледи на пътниците в един трамвай…

„Висока облачност” събира разкази, писани през последните седем години, които ни разхождат от „Женския пазар“ в София до центъра на Тирана, през крайните квартали и пекарните за арабски сладкиши до високите планини, където небето изглежда огромно.
Колкото до високата облачност – тя в повечето случаи предвещава хубаво време.  Високите облаци приличат на морски вълни, на пера и дълги разтеглени нишки, подобни на паяжина. Те са красиви, обикновено се движат бавно и в повечето случаи от тях не вали.

„Тези разкази дишат с живота около нас. Сегашни са. Български са. Наблюдателни са. Бродят нашироко. Познават добре хората и ги следват по далечните им пътища, за да бъдат с тях, когато откриват нещо ново за себе си. Но Оля Стоянова никога не назовава пряко драмата - тя само щрихира очертанията й с уверена ръка. И тогава, между случайни разговори, непредвидени срещи и уж обикновени предмети, се очертава една мълчалива истина, която се преселва в нас и отказва да ни напусне“, пише за тази книга Кристин Димитрова.

Оля Стоянова е поет, драматург и журналист, автор е на „Пътеводител на дивите места“, на сборника с пиеси „Малки ритуали за сбогуване“, на романа „Лични географии“ и на сборника с разкази „Какво сънуват вълците“. Има четири поетични книги, последната от които „Улица „Щастие“ получи наградите „Николай Кънчев“ 2013 и „Иван Николов“ 2013. Носител е на „Аскеер“ 2014 за съвременна драматургия за пиесата „Покана за вечеря“, която се играе в театър „София“.

Сборникът с разкази „Висока облачност“ ще бъде представен в рамките на „Алея на книгата“ в София на 15 септември от 18:30 ч. в Книжен център „Гринуич“.


Автор:
ИК Жанет 45
Публикация:
13.09.2017 г. 17:09
Посетено:
1614
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/26296-premiera-na-sbornika-s-razkazi-visoka-oblachnost-ot-olya-stoyanova