Издания / премиери

Облаци. Theatrum Philosophicum - перформативно четене на "Метеор" по книгата на Боян Манчев

"Метеор" представя новата книга на Боян Манчев "Облаци. Философия на свободното тяло"

Облаци. Theatrum Philosophicum - перформативно четене на "Метеор" по книгата на Боян Манчев

◊ СЪБИТИЕТО

Облаци. Theatrum Philosophicum

Перформативно четене на "Метеор" по новата книга на Боян Манчев „Облаци. Философия на свободното тяло”.

С участието на Леонид Йовчев, Мария Панайотова, Емона Илиева, Валери Георгиев и философите Боян Манчев и Футоши Хошино, под ръководството на Ани Васева, с включени текстове на Уилям Блейк, Ясуо Кобаяши и Футоши Хошино

• 15 септември, 21:00-22:30
Пловдив, Държавен куклен театър (
ул. "Хр. Г. Данов" 14)
В рамките на Нощ 2017   

20 септември, 19:30-21:00
София, Театрален колеж “Любен Гройс” (
бул. "Евлоги Георгиев" №169 / ул. "Върбица", ет. 2)
В рамките на българско-японския форум "Философията и нейния Друг"


„Облаци” поставя въпроса за свободата на тялото и метаморфозата на субекта, опитвайки се да разпали въображението отвъд ограниченията на закостенелите форми. Книгата въвежда нов радикален метод, определен от Манчев като „философска фантастика”.

Облачната книга започва с ексцес; тя трябва да свърши с ексцес. Ексцесът е самата лекота.
Боян Манчев и "Метеор"


Боян Манчев е философ, автор на осем книги на български, френски и италиански език и над 200 студии на повече от 20 езика, публикувани в Европа, Азия, Северна и Южна Америка.

Манчев заличава границите между културните, езиковите и дисциплинарните контексти. Без да прекъсва връзките си с българската среда и продължавайки да преподава в България (НБУ и СУ), през последните двайсет години той разгръща дейността си в Париж, където през миналото десетилетие ръководи една от най-влиятелните институции в съвременната философия, Международния философски колеж, и в Берлин, където е професор по философия и културна теория в Университета за изкуства от 2011 насам. Въпросът за нова философска форма, отговаряща на изискването за динамична онтология, е централен в изследователската, преподавателската и драматургичната му работа.

“Облаци” е третото издание на "Метеор", след “Що е то съвременен танц?” на Ани Васева и “Ролята на учените в културния и политически живот на традиционна Корея” на Яна Манчева. Целта на издателската поредица на творческия колектив, основан от Ани Васева, Леонид Йовчев и Боян Манчев, е да публикува издания, директно свързани с творческата дейност на групата и на всеки от участниците в нея, разширявайки прогресивно обхвата си. Графичният дизайн на първите две книги е дело на Георги Шаров, а художник на “Облаци” е Свобода Цекова.

Повече информация за Боян Манчев и "Метеор":
http://boyanmanchev.net/bg/
http://desorganisation.org/about/


Автор:
Организаторите
Публикация:
14.09.2017 г. 12:42
Посетено:
1522
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/26280-oblatsi-theatrum-philosophicum-performativno-chetene-na-meteor-po-knigata-na-boyan-manchev