Издания / премиери

„Космонавтите само минават” – един пърформанс на Елица Георгиева!

13 септември, 19:00 ч., Френски културен институт

„Космонавтите само минават” – един пърформанс на Елица Георгиева!


◊ ПОКАНА

„Космонавтите само минават” – един пърформанс на Елица Георгиева!

Елица е само на 35, а има куп успешни проекти в документалното кино, литературното писане и пърформанса. Вече не е тайна, че един от тях, филмът „Всяка стена е врата”, ще бъде представен в есенното издание на „Синелибри”.

За своя бляскав литературен дебют, „Космонавтите само минават“, тя е удостоена с отличието „Андре Дюбрьой” (за първи роман, написан с хумор и критично чувство) и е номинирана за наградите: „Флор”, „Рьоне Фале”, „111-а страница” и три литературни награди на гимназистите!

Един ден в София, малко преди 1989 г., героинята на книгата взема екзистенциално решение: да стане Юрий Гагарин. Мисията на живота й има две лица - да зарадва своя дядо, виден комунист, и да докаже на баба си, а и на себе си, че вечно приятелство съществува.

В мотивите на това решение имат пръст: едно борче в двора на в 138 СОУ, една майка дисидентка и неистова пушачка, едно блещукащо момиче на име Констанца. Да не забравяме и умението на Елица да се осмелява. (Да се осмелява да мечтае.)

А в последвалите събития са замесени: истината за смъртта на Юрий Гагарин, упойващият чар на Кърт Кобейн и родилните мъки на българския преход. С всичките му фалшиви герои, потънали надежди и рециклирани мечти…

На 13 септември точно в 19:00 ч. „Восток”-ът на Елица ще се приземи във Френския културен институт. Очаква ви пърформанс като никой друг!

 

Автор:
Издателство Колибри
Публикация:
11.09.2017 г. 13:19
Посетено:
1192
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/26277-kosmonavtite-samo-minavat-edin-parformans-na-elitsa-georgieva