Издания / премиери

С коняк „Плиска” се връщаме в „Бохемските кафенета на соца”

Варненска премиера на книгата „Бохемските кафенета на соца” от Мариана Първанова

С коняк „Плиска” се връщаме в „Бохемските кафенета на соца”


◊ ПОКАНА

С коняк „Плиска” се връщаме в „Бохемските кафенета на соца”

1 август, 18.00 часа, Дом на архитекта

Премиера на „Бохемските кафенета на соца” от Мариана Първанова, изд. „Гутенберг“, 2017

Книгата представя Виолета Тончева

С любимия някога коняк „Плиска”, бонбони „Черноморец” и лимонови резанки ще се върнем в недалечното минало по време на варненската премиера на книгата „Бохемските кафенета на соца”. (изд. „Гутенберг”). Представянето на това любопитно четиво за бохемските живот на соца е на 1 август, от 18.00 часа в Дома на архитекта (ул. “Мусала” 10). На премиерата ще присъстват авторката Мариана Първанова, представители на издателство „Гутенберг”, архитекти, художници, писатели, журналисти.

Но защо коняк „Плиска”? Защото коняк с бучка захар е било най-модното питие сред интелектуалците в легендарния „Бамбук” през 60-те години на ХХ век. За този и още много други любопитни факти разказва Мариана Първанова в своята книга. Това е първи опит да се съберат на едно място сведения за местата, където обичали да се събират представители на културния елит в периода 1944-1989. За своите спомени от емблематичните „Кристал“, „Кравай“, „Яйцето“, „Феята“ и „Бразилия“ си спомнят повече от 20 известни творци, сред които популярни имена като Кирил Маричков, Богдана Карадочева, Ириней Константинов, Любен Зидаров, Стефан Илиев-Чечо, Михаил Вешим и още много други.

В София бохемските обиталища са били повече от 40, но такива места е имало във Варна, Пловдив, Бургас, Русе и други градове на страната. Домът на архитекта във Варна е бил точно такава емблематична територия за творчески и приятелски срещи. За него и за други любими места на бохемата в морската столица ще си поговорим по време на премиерата. Кои са били архитектите и личностите, белязали Варна със своето артистично присъствие през онези години и оставили неизгладим спомен в историята на града.

Освен по време на премиерата в Дома на архитекта, книгата „Бохемските кафенета на соца” на издателство „Гутенберг” ще намерите в книжарницата на „Сиела” във ФКЦ, както и във веригите на книжарница „Orange” в „Гранд Мол Варна” и „Мол Варна”.  


Мариана Първанова е завършила специалност „История” в Софийския университет „Св. Кл. Охридски”. Автор е на много публикации в областта на културата, проблемите на културно-историческото наследство и миналото. Работила е като журналист за БНР, вестниците „Новинар”, „Труд”, „Седмичен Труд” и „Монитор”. Новата й книга „Бохемските кафенета на соца”, изд. „Гутенберг“, вече предизвика голям интерес сред читателската аудитория, подобно на предишната й творба - тритомника „Неизвестно за известни български родове”, изд. „Изток-Запад”. Тритомникът постигна изключителен успех и се превърна в една от най-тиражните книги, издавани в България през последните години. В него авторката представя историите на 121 фамилии, като в първия те са 56, във втория - 40, а в третия - 25. Сред известните родове, за които Мариана Първанова разказва са тези на Тодор Бурмов, Рачо Петров, Богдан Филов, Атанас и Иван Буров, Иван Вазов, Йордан Йовков, Петко Р. Славейков, Каравеловия род, арменската фамилия Томасян, грузинците Шервашидзе, на Симеон Радев, Гео Милев, Ран Босилек, Николай Лилиев, Бенчо Обрешков, Захари Зограф и др.

Чуйте интервю с Мариана Първанова за БНР: http://bnr.bg/post/100804709Автор:
Организаторите
Публикация:
27.07.2017 г. 15:25
Посетено:
1190
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/26150-s-konyak-pliska-se-vrashtame-v-bohemskite-kafeneta-na-sotsa