Издания / премиери

Премиера на книгата „Надя Тодорова: Един живот в пет тетрадки“

Мемоарите на „голямата актриса на малките роли“ Надя Тодорова

Премиера на книгата „Надя Тодорова: Един живот в пет тетрадки“


◊ ПОКАНА

Заповядайте на премиерата на мемоарната книга „Надя Тодорова: Един живот в пет тетрадки“ на 20 юни, вторник, от 18 ч. в кино „Одеон“.

Ще присъства дъщерята на Надя – реставраторката Тони Теменугова, която пристига от Прага. Ще разказват случки и ще четат откъси от книгата прекрасни актриси като Татяна Лолова, Боряна Пунчева и Ани Вълчанова. Ще има прожекция на филм - “В главната роля: Надя Тодорова“, на тандема Люцканов-Бачурова.

С тази книга издателството слага началото на нова поредица – „Любимци на публиката“. В нея ще излизат биографии, автобиографии и мемоари на най-обичаните български артисти.


Надя Тодорова (1925-2016) е родена в семейството на първия кинопрожекционист в Асеновград и расте с филмите на Чаплин. След гимназията я пращат да учи право в София, но тя предпочита да е артистка в местната общинска трупа. Там обира овациите като Юрталанката от „Снаха“ и Злата от „Криворазбраната цивилизация“, с която печели награда на национален преглед. Следват още два приза, покани от театрите в Смолян, Сливен, Пазарджик и Габрово, както и още главни роли (в „Мъжемразката“, „Госпожа Министершата“, „Вампир“, „Евгения Гранде“). За киното я открива Иван Андонов. Неголеми, но запомнящи се образи ù поверяват и Николай Волев, Рангел Вълчанов, Людмил Стайков, Иванка Гръбчева, Джеки Стоев.

Надя е участвала в 7 от най-обичаните 100 български филма за всички времена. Три от тях попаднаха в челната десетка на класацията, организирана през 2015 г. от БНТ: „Вчера“ (1988) и „Опасен чар“ (1984) на Иван Андонов, както и „Господин за един ден“ (1983) на Николай Волев. Медиите изчислиха, че най-снимани в лентите от топ 100 са красавиците Невена Коканова (13 пъти) и Катя Паскалева (8 пъти), но не споменаха, че третата актриса, любимка на публиката със 7 роли, е именно „смешната“ Надя Тодорова.

Незабавими роли и реплики от филмите с Надя Тодорова:

Кой може да забрави Кулишева от „Двойникът“ и нейното извинение, че закъснява за съвещание в института: „Какво да правя, пуснаха чушки – до обяд щяха да свършат!“ Или Седларова от „Опасен чар“, неудържима в подготовката за сватбата на дъщеря си с героя на Тодор Колев: „Значи така решихме да ги подредим на масата: роднина - милиционер, роднина – милиционер..“

Ами Димитрова от „Дами канят“? И със затворени очи можем да я видим как прокарва ръка по плещите на автоинструктора Стефан Данаилов: „Вземи ме, лодкарю, на твоята ладия лека... Сериозно, Екиме, защо не вземем да забегнем двамата, да напуснем тоя прованс?“

Няма как да изброим всички филми с участието на Надя Тодорова – те са над 40. Но сред тях изпъкват още нейната Мадам от хотел „Америка“ в „Господин за един ден“ на Николай Волев, Теменугова от „Вчера“ на Иван Андонов, Худерова от „Войната на таралежите“ на Иванка Гръбчева. Всички тези превъплъщения  само още веднъж потвърждават максимата, която харесваше и Надя Тодорова: „Няма малки и големи роли, има малки и големи актьори“.

Автор:
Книгомания
Публикация:
19.06.2017 г. 19:13
Етикети:
филмпремиера на книгамемоариКнигомания
поредица Любимци на публиката
Надя Тодорова
Посетено:
1389
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/25980-premiera-na-knigata-nadya-todorova-edin-zhivot-v-pet-tetradki