Издания / премиери

Отвъд езика рана е езикът

Премиера на стихосбирката "Езикът казва" от Амир Ор

Отвъд езика рана е езикът


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство за поезия "Да"
представя

Амир Ор
"Езикът казва"


"Моята родина е писането, Израел е вдъхновението ми."
Амир Ор

Амир Ор е израелски поет, романист и есеист. Роден е в Тел Авив през 1956 г. Автор е на единадесет стихосбирки на иврит. Неговите последни книги са „Сърце звяр“ (2010), „Пророчеството на лудия“ (2012), „Плячка“ (Избрани поеми 1977-2013) и „Криле“ (2015). Стихотворенията му са преведени на повече от четиридесет езика. Публикувал е във водещи сайтове за поезия, списания и антологии, както и в двадесет книги в Европа и Америка. Носител е на редица престижни награди. За преводите си от старогръцки език е удостоен с наградата на израелското Министерство на културата. Днес Амир Ор работи като редактор на поредицата за поезия „Catuv“, а също и като редактор на международните поетични списания „Атлас“ и „Блесок“. Той е национален координатор за инициативата на ООН „Поети за мир“. Амир Ор е един от основателите на Европейската асоциация на програмите по творческо писане (EACWP), на Международния кръг на поетите и на Световното движение за поезия (World Poetry Movement).

За творчеството му Ашер Райх от литературната притурка на в. „Аарец“ казва: „Това е истински смело поетично творчество… Стихотворенията на Амир Ор излизат от рамките на нормативната поезия, с която сме свикнали; те са поредица текстове, изследващи разпадането на един въртоп на времето.“

Амир Ор е за втори път гост на фестивала "София: Поетики". За първи път обаче той ще представи своя книга на български в превод на Антония Апостолова и Роберт Леви.

• Премиерата е на 18.06.2017 от 18.00 часа в Чешкия център в София. Книгата е озаглавена "Езикът казва", оформлението е на Иво Рафаилов, Издателство за поезия "Да".


Автор:
Издателство за поезия ДА
Публикация:
17.06.2017 г. 16:09
Посетено:
2123
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/25909-otvad-ezika-rana-e-ezikat