Издания / премиери

Представяне на поредицата "История на българите от Македония" от акад. проф. д-р Григор Велев

Представяне на поредицата "История на българите от Македония" от акад. проф. д-р Григор Велев


◊ ПОКАНА

Издателство "Изток-Запад" има удоволствието да ви покани на

представянето на поредицата "История на българите от Македония" от акад. проф. д-р Григор Велев

Заповядайте на 8 юни (четвъртък) от 18:30 ч. в Зала "София" в сградата на секретариата на НС на БЧК (бул. "Джеймс Баучер" 76).

Акад. проф. д-р Григор Велев е автор на монографиите „Национализмът“, „Диктатура. Терор. Геноцид. Шовинизъм (Фунда­менти на комунизма, фашизма, националсоциализма)“, „Българският национализъм и неговото бъдеще“; „Българската национална кауза (1762–2012)“ и на шесттомника „История на българите от Македония“.

Текстовете на акад. Велев се отличават с безкомпромисна вярност към историческата истина, постигната благодарение на работа с хиляди документи, спомени, биографии, научни изследвания... Авторът се отличава с многостранна информираност, задълбочено познаване на събитията, процесите, на житейския път и идеите на стотици ярки личности. Тези масиви от информация са вплетени в синтезиран, сполучливо структуриран разказ за историческите превратности, преживени от българския народ в драматични и жестоки времена.

Причините, поради които се е заловил с това обемно изследване, акад. проф. д-р Григор Велев описва така:

- Защото Македония е била и е неразделна част от българската историческа съдба.
- Защото почти 2 500 000 българи в днешна България носят живеца и кръвната връзка с гражданите на днешна Вардарска и Егейска Македония.
- Защото 7 500 000 българи, 1 100 000 вардарски българи и 250 000 егейски българи имат общ генетичен код.
- Защото снагата и духът на нацията ни са разкъсани, а досегашният ни политически елит е безроден и чужд на националните ни идеали и на националната кауза.

"С поредицата „История на българите от Македония“ се цели да се даде достоен отговор на „създателите на македонската нация“, които не само фалшифицират исторически факти и събития от българската национална история, но и са се заели с физическото унищожаване на всяка следа, която напомня за България, за българската държава, българската култура и българската национална идентичност", допълва акад. проф. д-р Григор Велев.


Автор:
Издателство "Изток-Запад"
Публикация:
06.06.2017 г. 16:54
Посетено:
2322
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/25882-predstavyane-na-poreditsata-istoriya-na-balgarite-ot-makedoniya-ot-akad-prof-d-r-grigor-velev