Издания / премиери

Премиера на новата книгата на проф. Милена Кирова „Героичното тяло“

6 юни 2017, 18:30 часа, книжарница „Хеликон-България"

Премиера на новата книгата на проф. Милена Кирова „Героичното тяло“


◊ ПОКАНА

Издателство "Кибеа" ви кани на

премиера на новата книгата на проф. Милена Кирова „Героичното тяло“

Милена Кирова е професор по история на българската литература и антропология на библейския свят в Софийския университет. От петнадесет години се занимава с изследвания на Еврейската Библия. Първата ѝ книга в това поле е „Библейската жена“, удостоена през 2006 г. с Националната награда „Хр. Г. Данов“ за хуманитаристика. Пет години по-късно излиза от печат „Давид, Великия“, която слага началото на поредица от изследвания върху проблемите на мъжествеността в библейския свят.

Автор е на четиринадесет книги върху историята на българската литература, сред които „Сънят на Медуза. Към психоанализа на българската литература“ (1995), „Йордан Йовков. Митове и митология“ (2001), „Проблематичният реализъм“ (2002), „Литературният канон. Предизвикателства“ (2009). Съставител и редактор е на два тома „Неслученият канон“, първата колективна история на българската литература, създадена от жени (2009 и 2013). Носител на множество награди: Награда за литературна критика „Иван Мешеков и Иван Радославов“ (2011), Златна книга на Европейския форум на експертите (2009), Голямата награда за литературна история на СУ (2003) и на ВТУ (2002).

Премиерата на книгата „Геройчното тяло“ ще бъде на 6 юни 2017 г. от 18.30 часа, в книжарница „Хеликон-България“, бул. „Цар Освободител“ № 4.

Как в библейския свят се изразяват представите за героичния мъж през фокуса на неговото тяло и как се конструират те чрез функциите, ролите и моделите на поведение, ще разкаже на 6 юни професор Милена Кирова.

За „Героичното тяло“ ще говорят още проф. Михаил Неделчев и проф. Боряна Христова.

В края на премиерата ще се състои концерт с участието на Наталия Афеян (мецосопран) и студенти от НБУ, на пианото ще бъде Ермила Швайцер.

Заповядайте!
Автор:
Изд. "Кибеа"
Публикация:
05.06.2017 г. 14:06
Посетено:
1607
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/25872-premiera-na-novata-knigata-na-prof-milena-kirova-geroichnoto-tyalo