Издания / премиери

Премиери на две учебни книги на студентите от специалност "Книгоиздаване"

Дарителска инициатива в подкрепа на читалищните библиотеки

Премиери на две учебни книги на студентите от специалност "Книгоиздаване"


◊ СЪБИТИЕТО

Катедра "Пресжурналистика и книгоиздаване" към ФЖМК на СУ "Св. Климент Охридски"

отправя покана за премиерите на две учебни книги на студентите от специалността "Книгоиздаване", подготвени под научното ръководство на хон.преп. Георги Александров.


Премиерите на учебните книги ще се проведат в последната седмица от летния семестър.

МЕЖДУ КНИГИТЕ И ХОРАТА ще бъде представена на 5 юни, от 18:00 ч., в Новата конферентна зала в Ректората на Софийския университет.

Премиерата на книгата (НЕ)ЗАБРАВЕНИТЕ ще бъде на 8 юни, от 18:00 ч., в Литературен клуб „Перото“. 


За първи път Факултетът по журналистика и масова комуникация на Софийския университет издава две книги, изцяло създадени от студенти. Те са материализираният резултат на новата дисциплина „Учебно издателство – майсторски клас“, която цели обучението да се доближи максимално до издателската практика. Студентите по книгоиздаване са не само автори на всички текстове, но извършват и целия издателски процес – редактиране, коригиране, дизайн, предпечатна подготовка.

И двете книги са посветени на хората, професионално отдадени на книжовното дело – библиотекарите и книжарите.


◊ ЗА КНИГИТЕ

Книгата на второкурсниците носи символното заглавие (НЕ)ЗАБРАВЕНИТЕ. Нейните 36 текста се фокусират върху оцеляването на малките читалищни и училищни библиотеки, но представят също няколко регионални и специализирани библиотеки. Сборникът пресъздава срещите на студентите с библиотекари от всички краища на България. В съдържанието намират място и големи библиотеки в Азия, Холандия и Египет. Включен е и разговор с водещ експерт от прочутата Бодлиева библиотека в Оксфорд. Част от материалите навлизат в по-обща проблематика като недостатъчното финансиране и дигитализацията на фондовете. Разкриват се тъжни истории за разпиляването на национализираната Царска библиотека и унищожаването на книги под идеологически диктат, но и обнадеждаващи факти за достъпа на незрящи до библиотечните фондове и опазването на ценно книжовно наследство в читалища и музейни сбирки.

Студентите от трети курс насочват читателя към призванието да бъдеш книжар. Неслучайно тяхната книга, включваща 24 текста, е озаглавена МЕЖДУ КНИГИТЕ И ХОРАТА. Представени са най-вече независими книжарници със своя неповторима атмосфера и специфичен облик. Географският обхват на книгата е широк, като освен книжарници от различни български градове, присъстват и примери от чужбина. Любопитно е и интервюто с две българки, открили наскоро книжарница в Лондон. Повечето текстове отразяват днешния ден, но част от публикациите отвеждат назад във времето.


. С представянето на своите книги студентите слагат началото и на дарителска акция. Те канят всички гости на премиерите да донесат книги, които ще бъдат дарени на читалищни библиотеки. Инициативата цели да се даде гласност на недостатъчното финансиране на библиотеките за обновяване на фондовете им.
Автор:
Организаторите
Публикация:
03.06.2017 г. 22:56
Етикети:
премиераКнигоиздаванеФЖМК
учебно издателство
студенти и книги
учебни книги
Посетено:
1597
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/25869-premieri-na-dve-uchebni-knigi-na-studentite-ot-spetsialnost-knigoizdavane