Издания / премиери

Среща-разговор с писателя Николай Грозни

5 юни 2017 г., 17.00 ч., НБУ

Среща-разговор с писателя Николай Грозни


◊ ПОКАНА

Център за книгата организира среща-разговор с писателя Николай Грозни на 5 юни 2017 г. от 17.00 ч. в книжарницата на корпус I в Нов български университет.

Водещи на събитието са гл. ас. д-р Георги Гочев и доц. д-р Йордан Ефтимов.


Николай Грозни (Николай Гроздински) е едно от явленията в новата българска литература. Роден е в гр. София през 1973 г., получава музикално образование (класическо пиано) в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ и колежа „Бъркли“ в САЩ, а след това и литературно - в университета „Браун“.

След края на следването си заминава за Тибет и прекарва като монах четири години в Дарамсала - резиденцията на Далай Лама. Впечатленията му от Тибет са публикувани в романа-пътепис „Крака на костенурка“, който излиза на английски в САЩ през 2008 г. (на български е преведен през 2012 г. от „Сиела“). Другият му известен роман, „Вундеркинд“, в който разказва за годините си в музикалното училище в София, е публикуван на английски език през 2011 г. и на български през 2014 г. (отново от „Сиела“). Рецензирана възторжено от музикалната икона Пати Смит, книгата се превръща в бестселър в САЩ и е преведена на 5 езика. Разкази на Грозни са излизали в престижни издания като „Гардиън“ и „Сиатъл Ривю“.

* * *

С медийната подкрепа на Аз чета.


Автор: Център за книгата
01.06.2017 г. 15:53
Посетено: 1201
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/25848-sreshta-razgovor-s-pisatelya-nikolay-grozni