Издания / премиери

Премиера на новата книга на Боян Манчев “Облаци. Философия на свободното тяло”

31 май 2017, 18:00 часа, Дом на киното - София

Премиера на новата книга на Боян Манчев “Облаци. Философия на свободното тяло”


◊ ПОКАНА

Премиерата на новата книга на Боян Манчев “Облаци. Философия на свободното тяло” ще се състои на 31 май от 18:00 часа в Дома на киното в София. 

Книгата поставя въпроса за свободата на тялото и метаморфозата на субекта, опитвайки се да разпали въображението отвъд ограниченията на закостенелите норми. Тя въвежда нов радикален метод, определен от Манчев като “философска фантастика”.

Облачната книга започва с ексцес; тя трябва да свърши с ексцес. 
Ексцесът е самата лекота.


Книгата ще бъде представена в специална сценична форма от актьорите Леонид Йовчев, Мария Панайотова, Емона Илиева и Валери Георгиев, постановка на Ани Васева и МЕТЕОР. 


Известният в световен мащаб български философ Боян Манчев заличава границите между културните, езиковите и дисциплинарните контексти. От двайсет години насам развива последователно своята философия на метаморфозата. През последните десетилетия Манчев разгръща дейността си в Париж, където през миналото десетилетие е директор на програма и вицепрезидент на една от най-влиятелните институции в съвременната философия, Международния философски колеж, и в Берлин, където е професор по философия и културна теория в Университета за изкуства.

Публикува осем книги на 3 езика и над 200 студии на повече от 20 езика в Европа, Азия, Северна и Южна Америка. Манчев поддържа активен диалог и често дебатира с водещи философи на нашето време като Жак Дерида, Жан-Люк Нанси, Антонио Негри, Шантал Муф,, както и с някои измежду най-оригиналните философи от собственото му поколение като Федерико Ферари, Фредерик Нера, Жюдит Рьовел, Тимъти Мортън. Той сътрудничи активно и с някой измежду изявените творци на съвременното изкуство, и особено на съвременния танц и пърформанс, като Boris Charmatz (Борис Шармац), Tim Etchells (Тим Етчелс), Jonathan Burrows (Джонатан Бъроуз), Xavier Le Roy (Ксавие Лъо Роа), Vierte Welt.


Книгата е третото издание на Метеор, след “Що е то съвременен танц?” на Ани Васева и “Ролята на учените в културния и политически живот на традиционна Корея” на Яна Манчева. Целта на издателската поредица на творческия колектив, основан от Ани Васева, Леонид Йовчев и Боян Манчев, е да публикува издания, директно свързани с творческата дейност на групата. Графичният дизайн на първите две книги е дело на Георги Шаров, а художник на “Облаци” е Свобода Цекова.


Автор:
Организаторите
Публикация:
29.05.2017 г. 17:42
Посетено:
1869
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/25826-premiera-na-novata-kniga-na-boyan-manchev-oblatsi-filosofiya-na-svobodnoto-tyalo