Издания / премиери

Премиера на романа "Хероин" от Тодор Андонов

25 май 2017 г., 18:00 часа, Сцена Мраморно фоайе - НДК

Премиера на романа "Хероин" от Тодор Андонов


◊ ПОКАНА

Издателство "Атеа" има удоволствието да Ви покани на

премиерата на новия роман "Хероин" на писателя Тодор Андонов


25 май, 18.00 часа, НДК - Мраморно фоайе (ет. 2, над Централния вход към НДК)

Книгата ще представи проф. Николай Аретов

Заповядайте!

* * *

Тодор Андонов е роден на 1.08.1959 г. в гр. Нови Пазар. Неговият житейски и творчески императив е: „Никога не се предавай!“ С него върви през годините на своя живот и преодолява трудностите му преди и след като напълно загубва зрението си през 1995 г. Завършил е българска филология, фирмен мениджмънт и психология в Шуменския университет. Работил е като художник, началник на телевизионен сервиз, учител по класическа китара, началник отдел и ръководител направление в производствено предприятие. Изпълнява в съпровод на китара свои песни, активист е на бард движението у нас. Сам си е тонрежисьор и звукооператор. С ведрото си чувство за хумор дълго време повдига настроението на слушателите всеки ден като радиоводещ. Не приема орисията си на сляп като проклятие и трагедия, а като предизвикателство и активно консултира като психолог деца и възрастни.

В момента е журналист, писател и издател. Член е на Клуба на писателите криминалисти към СБП. Автор е на книгите: „Баща и учител на слепите”, „Като българи” (в съавторство със Станислав Симеонов-Шушу), „Осмият ден”, „Етюд с морени”, „Вариации в си бемол мажор”. Носител е на национални литературни и музикални награди. Два пъти печели втора награда на литературния конкурс за кратък криминален разказ „Атанас Мандаджиев” – през 2006 г. с разказа „Билярдната топка” и през 2008 г. с „Вариация за китара и труп”.


* * *

Мнение от Таня Чешмеджиева - автор и режисьор в документалната поредица "Малки истории" - БНТ:

"В "Хероин" на Тодор Андонов има майсторски изградени образи, неочаквани обрати. Романът е стегнат, чете се на един дъх. Ритмичен, с интересна структура. Най-много ме впечатли вторият план. Мотивировката на героите, която не се натрапва, а през цялото време анализира и стои органично в действието, но без да натежава и да е пресилено. Много деликатно вкарано и много майсторски изграден съспенс. Има изключително силни описания. Любима ми е онази част с пропадането на единия герой и срещата му с циганите. Там, физически усещаш болката. Там е направо... Оставя те без дъх. Специални поздрави на автора.

Харесва ми, че Варна не е представена в клишета - пристанището, вълнолома и т.н. Градът се усеща пълнокръвно, показан е в периферията. Местата, които авторът е избрал са хармонично свързани с действието, точно там, където логично биха се случили в реалния живот. Между другото обитавам точно тези "нетуристически" дестинации и се кефя, че и авторът ги е усетил. Има нещо, което неудържимо привлича в нея и те кара да я четеш на един дъх. Ритъмът. Добрата еротика. Главният герой. Много стегнато повествование. Епизодите са супер действени. Нищо излишно. Много майсторска работа."



Автор:
Издателство Атеа
Публикация:
22.05.2017 г. 18:50
Етикети:
Посетено:
1258
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/25799-premiera-na-romana-heroin-ot-todor-andonov