Издания / премиери

Премиера на романа "Телекс от Куба" от Рейчъл Къшнър

17 май 2017, 18:30 ч., Orange Book Center - София

Премиера на романа "Телекс от Куба" от Рейчъл Къшнър


◊ СЪБИТИЕТО

ИК "Жанет 45"
представя

„Телекс от Куба“ от Рейчъл Къшнър

Финалист за Националната литературна награда на САЩ и бестселър на „Ню Йорк Таймс“

Превод от английски Василена Мирчева
Оформление Люба Халева
#КубинскатаПоредица

17 май 2017 (сряда), 18:30 ч.
Orange Book Center, София, ул. "Граф Игнатиев" 18

Думи за книгата: Ангел Игов

„За Куба на Фидел Кастро е писано доста и тепърва ще се пише още. Но романът на Рейчъл Къшнър знаково се отмества от тази тема, избирайки периода тъкмо преди революцията, при това, видян през очите и телата на американците. Това са онези американци, свързани със захарния или никеловия бизнес, за които тогавашна Куба е място за забогатяване, убежище, но в крайна сметка и дом. Бездните между тях самите са внушителни, отношенията им с разнообразните местни прослойки са сложни (например, бялата кубинска аристокрация ги смята за „канзаски селяци“ и „мелези“), а подценяването на бунтовническото движение е всеобщо.

Мнозина други писатели биха закуцукали тромаво някъде в такава сложна повествователна конструкция, но Къшнър показва виртуозен пилотаж; показва усет към различни нива на езика; показва равностойни умения и в психологизацията на отделния персонаж, и в очертаването на големия социологически мащаб. По странен, неочакван начин, „Телекс от Куба“ постига измеренията на епическото.“
~ Ангел Игов, в. "Култура", 12 май 2017

 
◊ ЗА АВТОРА И ПРЕВОДАЧА

Дебютният роман на Рейчъл Къшнър, „Телекс от Куба“, е финалист за Националната литературна награда на САЩ през 2008 г. и бестселър на „Ню Йорк Таймс“, в чийто списък на забележителни книги е включена. Вторият й роман, „Огнехвъргачите“, е финалист за Националната литературна награда на САЩ и един от петте най-добри романа на „Ню Йорк Таймс“ през 2013 г. Романите й са преведени на 15 езика. Прозата и есетата й са публикувани в „Ню Йоркър“, „Харпърс“, „Ню Йорк Таймс“ и „Перис Ривю“. Носител е на стипендията „Гугенхайм“ за 2013 г. Живее в Лос Анджелес.

Василена Мирчева
е родена през 1972 г. в София. Завършила е Славянска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Работила е за различни издателства и като редактор в списание „Лик“ на БТА. Превежда от английски и чешки език. В неин превод са излизали разкази, есета и романи от Алис Мънро, Джон Ъпдайк, Тимъти Гартън Аш, Салман Рушди, Артър Конан Дойл, Джанет Уинтърсън, Иржи Кратохвил, Динау Менгесту.


Автор:
ИК Жанет 45
Публикация:
16.05.2017 г. 17:15
Етикети:
романСофияпремиера на книгаИК Жанет 45
кубинска поредица
Василена Мирчева
Телекс от Куба
Рейчъл Къшнър
Посетено:
826
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/25730-premiera-na-romana-teleks-ot-kuba-ot-reychal-kashnar