Издания / премиери

Премиера на книгата "Добрите, лошите и грозните" от Благой Д. Иванов

16 май 2017, 19 часа, Литературен клуб "Перото" - НДК

Премиера на книгата "Добрите, лошите и грозните" от Благой Д. Иванов


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство "Ибис" представя

„Добрите, лошите и грозните“ - сборник със статии и ревюта на Благой Д. Иванов

Художник на корицата: Исмаил Инджеоглу
Предговор: Димитър Дринов

Книгата проследява зараждането, развитието и взаимодействието на част от жанровите явления в седмото изкуство, както и еволюцията на зрелището, като текстовете са поднесени достъпно и информативно, с богат илюстративен материал, както и с много паралели към великите филмови режисьори и образци. Акцентите падат основно върху фантастиката и хоръра, а също и върху известни поредици и теми, които през годините са ангажирали вниманието и въображението на милиони зрители и автори.

Официалната премиера на сборника ще се състои на 16 май 2017 от 19 часа в Литературен клуб "Перото" - НДК

 

* * *

Как се раждат чудовищата и злодеите в киното?

Когато през 1895 г. братята Огюст и Луи Люмиер официално откриват киното за широката публика, никой не предполага как то ще се развие през следващите няколко десетилетия. Всяка епоха има своите заклети песимисти и за тях тази технически зависима развлекателна новост не е изглеждала като нещо, което дълго ще ангажира вниманието на любопитните зрители. Още по-критично пък се е гледало на идеята, че раздвижените картинки биха могли да се възприемат и като зараждането на нова форма на изкуство. Няколко години по-късно обаче точно това се случва – благодарение на хора като Жорж Мелиес и Алис Гай, които въвеждат сюжета и спектакъла като средство за разказване на чудновати и увличащи истории. По-късно, когато на екрана започват често да се появяват и алегорични продукции, които умело претворяват или анализират обществените настроения, киното категорично се утвърждава като сложно и значимо явление, даващо път на всякакви художествени търсения и вдъхновения.

Сборникът „Добрите, лошите и грозните“ е опит да се погледне към част от мозайката и да се сглобят парчетата, които изграждат някои елементи от жанровете в киното и от похватите на зрелището. Освен това е посочена и любопитната закономерност между чисто комерсиалните и по-лековатите продукции и заглавията, които единодушно се считат за първокласни. Общопризнати режисьори като Робърт Уайз, Алфред Хичкок и Стивън Спилбърг са оказали прекалено силно въздействие на редица по-скромни имена във фантастиката, трилъра и хоръра и именно тези по-малко известни творци са сред акцентите в съдържанието. Затова в „Добрите, лошите и грозните“ звездите са предимно психопати, зомбита и призраци, чрез които в киносалоните се раждат нови и неочаквано креативни заглавия, които може да не са бляскави шедьоври, но носят в себе си невероятен чар и находчиви идеи.

Авторът Благой Д. Иванов е кинокритик, писател и издател, чиито интереси са насочени към жанровата култура. Освен в печатни и периодични издания, изявите му са също в сайта Operation Kino и във видео подкаста Inglourious Kunts. „Добрите, лошите и грозните“ е първата му самостоятелна книга и включва както материали за по-стари заглавия, така и ревюта на по-актуални хитове.


Автор:
Издателство Ибис
Публикация:
15.05.2017 г. 13:11
Етикети:
премиера на книгастатиисборникБлагой Д. Иванов
лошите и грозните
Добрите
издателство Ибис
Посетено:
1183
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/25716-premiera-na-knigata-dobrite-loshite-i-groznite-ot-blagoy-d-ivanov