Издания / премиери

Представяне на романа "Земя и корени" от Севда Костова

16 май - Добрич, 17 май - Варна

Представяне на романа "Земя и корени" от Севда Костова


◊ ПОКАНА

Представяне на романа "Земя и корени" от Севда Костова в Добрич и Варна

Романът „Земя и корени“ на Севда Костова (1921-2002) бе отпечатан в началото на 2017 г. от софийското издателство „Синева“ с финансовата подкрепа на Министерството на културата и на Община град Добрич, след като бе стоял 35 години в чекмеджето и самата авторка не успя да доживее тази своя книга. Макар и само няколко месеца на книжния ни пазар, изданието получи висока оценка от критиката. Смело можем да твърдим, че това е едно от литературните събития на 2017 г.

Книгата възкресява миналото на Добрич и Добруджа от 30-те и 40-те години на 20. век. Автобиографичният поглед към личностите и събитията от онова време придава изповеден характер на повествованието. Добруджанските картини са видени през очите на едно израстващо момиче, но са осмислени с мъдростта на зрялата жена. Мъдрост, придобита от житейските уроци, но обогатена от световната култура и литература. Писателката не просто разказва за отделни хора и случки, тя се опитва да улови характерологията на събитията. Затова романът е проникновена визия за същностното в природата и нрава на добруджанци: „Хората сред това поле и под това небе придобиваха непривични за българина черти. Те бяха дошли тук като американските заселници в Дивия запад. Бяха се промъкнали… поединично или на малки групи сред степната пустош – рядко населена с татари и турци, и бяха останали завинаги да живеят в тази безводна равнина, покрита с трева, висока колкото човешки ръст и дори повече. Едно място без пътища и без закони, където зиме и лете скитаха глутници вълци и духаха ветрове от всички посоки!”.

За да се срещнете със словото на Севда Костова, заповядайте във вторник – 16 май, от 17.30 часа в Дом-паметник „Йордан Йовков“ - Добрич, и на 17 май от 17 часа в Отдел "Изкуство" на Регионална библиотека "Пенчо Славейков" - Варна. Гост на събитието ще бъде редакторът на книгата Христо Георгиев.


Автор:
Организаторите
Публикация:
11.05.2017 г. 18:10
Етикети:
Посетено:
823
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/25685-predstavyane-na-romana-zemya-i-koreni-ot-sevda-kostova