Издания / премиери

Представяне на книгата "Светлописите" на Зафер Галибов

9 май 2017, 19:00 ч., ФотоСинтезис Арт Център - София

Представяне на книгата "Светлописите" на Зафер Галибов


◊ СЪБИТИЕТО

Представяне на книгата на Зафер Галибов "Светлописите"

09.05.2017, 19:00 ч.
ФотоСинтезис Арт Център, кафе-галерия |
София, бул. ”Васил Левски” 57

„Зафер Галибов е български фотограф-художник, доктор по Изкуствознание и изобразителни изкуства към БАН и дипломиран магистър по Културология. Автор е на множество изложби – над 20 в България и над 50 в чужбина, а към момента е сътрудник на списание „Биограф" и преподавател по фотография към Факултета по журналистика на СУ.

В авторската си книга „Светлописите" Зафер Галибов тръгва по следите на мнозина от известните и не толкова както ги нарича той „художници, които рисуват със светлина". „Светлописите" е поклон пред фотографията и обяснение в любов към нея" - споделя проф. Анна Топалджикова – правнучка на фотографа Иван Карастоянов – един от фамилията Карастоянови – основатели на Българската фотография.

Проф. Топалджикова продължава: „Книгата е написана увлекателно, с език, близък до духа на времето, в което хората са се влюбвали в това онова, подпалващо въображението към изкуството и избирали фотографията като свое призвание".

Самият автор споделя за книгата си: „Искам книгата за историята на българската фотография да се разпростре съзвучна с цялото многообразие на историята на цивилизацията като нейно неделимо цяло. Светлописите са индивидуалната памет на преживяното. Работата на милионите фотографи по света е начин да се управлява една машина на времето. Те ежедневно създават изображения в галерията на нравите като съчетават силно чувство за история и непреходни ценности в образи на един език, разбираем за всеки човек на планетата."


Автор:
Организаторите
Публикация:
07.05.2017 г. 16:53
Посетено:
1728
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/25628-predstavyane-na-knigata-svetlopisite-na-zafer-galibov