Издания / премиери

Представяне на Мая Вуковска с книгата „Животът на Вучето от понеделник до неделя“

София - 3 май, Книжен център Гринуич; Пловдив - 4 май, Bee Bop Café

Представяне на Мая Вуковска с книгата „Животът на Вучето от понеделник до неделя“


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство "Жанет 45" представя

Мая Вуковска
с книгата „Животът на Вучето от понеделник до неделя“



София - 3 май 2017, сряда, 18:30 ч.
Модератор Светлозар Желев
Книжен център Гринуич, бул. "Витоша" 37
Вход свободен


Пловдив - 4 май 2017, четвъртък, 18:00 ч.
Модератор Ина Иванова
Bee Bop Café, ул. "Гладстон" 1
Вход свободен


„Животът на Вучето от понеделник до неделя“ е нова за България в жанрово отношение книга. Както заглавието предполага, тя е „съшита“ от блог-постинги, описващи ежедневието на героинята. Самите постинги са с напълно автобиографичен характер и са публикувани в личния сайт на авторката в периода 2014-2016 г.

Вучето е леко алкохолизирана, с цинична нагласа към живота и човешките взаимоотношения и крайно неудовлетворена от работа си като университетски преподавател. Тя е 40 и няколкогодишна, живее сама със злата си котка и има гадже, което е с 20 години по-млад от нея.

Повествованието не следва стриктна сюжетна линия, въпреки че проследява хронологично преминаването на Вучето през различни физически и емоционални състояния. Епизодично се появяват и други герои: фризьорът-гей Хесус, най-близката й приятелка Калина, другата й приятелка Кака Марето, сестра й, както и емблематичният Тилко Канаферов.

„Животът на Вучето“ едва ли ще спечели на авторката си Нобелова награда за литература, но стопроцентово ще ви накара да се разсмеете, както обаче и да се замислите сериозно за „нещата от живия живот“.


◊ ЗА АВТОРА

Мая Вуковска (Вуче) е родена на 24 май 1973 г. с тежко генетично заболяване в семейството на учител по физкултура и танцьорка в държавен ансамбъл за народни песни и танци. Още от ранна детска възраст проявява талант за писане и изучаване на чужди езици, което неминуемо предопределя бъдещата й професионална насоченост.

Мая Вуковска има магистърска степен по българска филология и друга по англицистика, както и докторска степен по социална лингвистика от Софийския университет. В продължение на 15 години преподава английски и норвежки език в университет, но през 2015 г. решава да сложи край на преподавателската си кариера, за да се отдаде изцяло на истинската си страст – писането. Понастоящем живее в Копенхаген и се занимава изключително с блогърство.

Авторката получава признание още с първия си публикуван роман, "Unplugged", който печели голямата награда на Фондация "Развитие" през 2004 г. в конкурса за непубликуван български роман. Наградата Мая Вуковска разделя с други двама небеизвестни автори – Едвин Сугарев и Теодора Димова.

През 2010 г. е публикуван вторият й роман, озаглавен "Роман с ключ", който отново е възторжено посрещнат както от критиката, така и от публиката.

"Животът на Вучето от понеделник до неделя" е третата й книга, която излиза в книжен вариант, и е изцяло базирана на постинги в личния й блог.

Повече в блога на Мая Вуковска: http://vukovska.com/bg/


Автор:
ИК Жанет 45
Публикация:
02.05.2017 г. 15:56
Етикети:
Посетено:
1736
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/25597-predstavyane-na-maya-vukovska-s-knigata-zhivotat-na-vucheto-ot-ponedelnik-do-nedelya