Издания / премиери

Премиера на стихосбирката „Отново сме поети“ от Богдан Тетовски

5 май 2017, 19:00 часа, Литературен клуб „Перото” - НДК

Премиера на стихосбирката „Отново сме поети“ от Богдан Тетовски


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство за поезия "ДА" има удоволствието да ви покани на

премиера на стихосбирката "Отново сме поети" от Богдан Тетовски

Книгата ще бъде представена от проф. Михаил Неделчев и Владислав Христов на 5 май от 19.00 ч. в Литературен клуб „Перото“, НДК.


„Сега вече можем по-обективно да оценим поезията на Богдан Тетовски. Почти двадесет години след смъртта му, след като сме преодолели и сме се освободили от тоталитарните предразсъдъци и стереотипи, с всеки прочит на негово стихотворение откриваме пропуснати до сега смисли и нюанси. И когато сравним написаното от него с онова, което допускаме, че ще остане в литературната памет като представително за времето, през което той живее и пише, става очевидно, че поетическото му творчество трябва да стане част от тази памет.“
Иван Карадочев


Богдан Тетовски (19.07.1936 – 13.12.1998) завършва Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той е от поетите студенти с изявен талант от втората половина на 50-те години, от поколението на Константин Павлов, Любомир Левчев, Владимир Башев, Стефан Цанев. Негови стихотворения са публикувани в сп. „Септември“, сп. „Пламък“, в. „Литературен фронт“ и др. След дипломирането си работи в Шумен и в Преслав като адвокат и няколко години е юрисконсулт в завод „Мадара“. Подобно на Иван Пейчев, Богдан Тетовски е душата на шуменската творческа бохема. Хапливият му език ражда остроумни сентенции и епиграми, които стават популярни и се помнят дълго време. Известен е и като много добър познавач и ценител на модерната френска поезия, особено Жак Превер. Любими са му Гогол и Чехов.

Два дни преди смъртта си Богдан Тетовски вижда първата си стихосбирка „Човекът зад вестника“ (изд. къща „Славчо Николов и сие“, 1998), а през 2001 г. излиза от печат и книгата „Къде отива птицата“ (изд. „Антос“). През 2005 г. Богдан Тетовски посмъртно става първият носител на Националната награда за лирика „Иван Пейчев“, като със средствата от нея е издадена стихосбирката „Един такъв, неясен, неедин“ (изд. „Български писател“, 2005).

Автор:
Организаторите
Публикация:
01.05.2017 г. 11:47
Посетено:
1063
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/25581-premiera-na-stihosbirkata-otnovo-sme-poeti-ot-bogdan-tetovski