Издания / премиери

Представяне на българското издание на книгата "Публична и културна дипломация" от Васко Шутаров

26 април 2017, 18 часа, Галерия "Средец"

Представяне на българското издание на книгата "Публична и културна дипломация" от Васко Шутаров


◊ ПОКАНА

На 26 април от 18 часа в Галерия "Средец" в Министерството на културата на Р България ще бъде представена книгата "Публична и културна дипломация“ от Васко Шутаров.

Книгата ще бъде представена от Н. Пр. г-н Марян Гьорчев, Посланик на Р Македония в Р България, г-жа Деяна Данаилова, директор на Дирекция “Международни и регионални дейности” към Министерството на културата на Р България, г-н Пламен Тотев от книгоиздателство “Изида”, а свое обръщение ще има и авторът на книгата, г-н Васко Шутаров.

Акцентът в тази книга е върху културната дипломация, толкова стара, колкото и самата дипломация, която придобива най-добрите си практики през миналия век. Позната и като международно културно сътрудничество, чрез съдържанието, формите и инструментите на културата, културната дипломация през 21. век става не само неразделна част от дипломатическите практики и дейности на всички съвременни държави, но и един от техните най-ефективни и най-сигурни стълбове в постигането на целите на външните политики.

Културната дипломация може да създава партньорства и приятелства, предразположеност и симпатии сред чуждестранните аудитории чрез силата на културата, нейната естетика, както и специфична емоция. Наричат я и „мека“ или „интелигентна мощ“ в дипломацията. Чрез литературата, музиката, изобразителното изкуство, театъра, операта, балета, киното, индустриите за забавление, креативните индустрии, културните съдържания в дигиталните медии и огромното виртуално пространство, културната дипломация може по всяко време и на всяко място да се докосне до всеки със своите послания.

Чрез анализ на културните дипломации на над 30 страни, в книгата са представени и най-добрите културно-дипломатически практики от времето на Студената война до наши дни. Най-добрите културни практики са точно тези, които успяват да създадат мостове на приятелства и партньорства, както между близки, така и между най-отдалечените и непознати култури. Какви са перспективите на културната дипломация, кои са нейните инструменти в процесите на брандиране и разпознаваемост на определени държави, какви са нейните отношения с икономическата дипломация - това са част от отговорите, които можете да намерите в тази книга. Книгата е интересно четиво или полезен наръчник за тези, които се занимават с културна дипломация или културно представяне, както и за всички онези, които имат интерес към културата и дипломацията изобщо.

Авторът на книгата, г-н Васко Шутаров е директор на Културно-информационния център на Р Македония в София, бивш депутат в Събранието на Р Македония (2006-2011) и Председател на Комисията по култура в Събранието на Р Македония (2008-2011).



Автор:
КИЦ на Р Македония
Публикация:
26.04.2017 г. 12:43
Етикети:
издателство Изидапремиера на книгаКИЦ на Р Македония
Публична и културна дипломация
Васко Шутаров
Посетено:
2039
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/25566-predstavyane-na-balgarskoto-izdanie-na-knigata-publichna-i-kulturna-diplomatsiya-ot-vasko-shutarov