Издания / премиери

Гостува ни непримиримият турски писател и общественик Недим Гюрсел

Премиера на „Мехмед Завоевателя“ - 26 април, 19:00 ч., Литературен клуб „Перото” - НДК.

 Гостува ни непримиримият турски писател и общественик Недим Гюрсел


◊ ПОКАНА

Една от знаковите фигури на съвременната турска проза пристига в София на 26 април по повод българското издание на „Мехмед Завоевателя”. Срещата с Недим Гюрсел, който от дълги години живее в изгнание, буди любопитство заради сложната политическа обстановка в родината му, неминуемо ангажираща всеки влиятелен творец с определена гражданска и обществена позиция.

Преследван от години заради съпротивата си срещу диктата на армията и за „обида срещу религията”, Гюрсел вече е гостувал у нас през 2012 г., когато му е връчена Международната литературна награда за балкански писатели „Балканика“ за романа „Червеният ангел”. Носител е на редица европейски отличия, в т.ч. наградата на френския ПЕН-клуб, кавалер е на френския Орден на изкуствата и литературата. Плодовит автор с многостранен талант, той има в биографията си 30 книги, в т.ч. романи, есета, сборници с разкази, литературна критика и пътеписи. От години живее в Париж, където преподава в Сорбоната.

Произведенията на Недим Гюрсел са преведени на френски език и издадени в много страни по света. Две от по-ранните му книги, „Дъщерите на Аллах” и „Едно тъй дълго лято в Истанбул”, са цензурирани от военния режим в Турция. „Мехмед Завоевателя“ (превод: Розия Самуилова) е майсторски написан роман, възкресяващ грандиозните събития по превземането на Константинопол, променили завинаги хода на европейската история. В тъканта на този неординерен исторически разказ Гюрсел, в духа на постмодернизма, вплита и разказа за неговото създаване, което превръща произведението в класически вариант на познатия жанр „роман в романа“.

„Писателят трябва да покаже завоевателя, за да провокира читателите да се замислят за победения. Само така ситуацията може да бъде разбрана от гледна точка на днешното време”, подчертава Гюрсел. Според него днес е налице тенденция идеологиите от миналия век да се сменят с религии и „духовни” течения, а те подклаждат религиозния фанатизъм, най-острия проблем, пред който е изправена съвременната цивилизация.

Срещата с Недим Гюрсел е на 26 април от 19:00 ч. в литературен клуб „Перото”, НДК.

Вход свободен!



Автор:
Издателство Колибри
Публикация:
25.04.2017 г. 11:46
Етикети:
Посетено:
1346
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/25552-gostuva-ni-neprimirimiyat-turski-pisatel-i-obshtestvenik-nedim-gyursel