Издания / премиери

Премиера на книгата "Бохемските кафенета на соца" от Мариана Първанова

27 април 2017, 18:00 часа, Галерия „Средец”

Премиера на книгата "Бохемските кафенета на соца" от Мариана Първанова


◊ ПОКАНА

Издателство „Гутенберг” има удоволствието да ви покани на

представяне на книгата „Бохемските кафенета на соца” от Мариана Първанова

на 27 април (четвъртък) от 18:00 ч.
в галерия „Средец” (бул. "Ал.Стамболийски” 17)

За книгата ще говорят Михаил Вешим, Дамян Обрешков, Емил Попов и Николай Поппетров.


В новата си книга „Бохемските кафенета на соца“ журналистката Мариана Първанова за пръв път разказва за легендарните софийски заведения - „Кристал“, „Кравай“, „Яйцето“, „Феята“ и „Бразилия“ като важни артистични средища на София. Авторката тръгва по стъпките на софийски кафенета от средата на 40-те до края на 80-те години на ХХ век, за да установи, че са повече от 40 на брой.

Любопитно е, че в книгата Мариана Първанова дава думата на някои представители на интелектуалния и артистичен елит – Кирил Маричков, Богдана Карадочева, Ириней Константинов, Любен Зидаров, Крум Дамянов, Валентин Старчев, Стефан Илиев-Чечо, Емил Попов и Дамян Обрешков, които си спомнят кои са били тогавашните любими места за срещи и каква роля са играли не само в техния живот, а и в общата културна атмосфера на столицата.

Идеята за книгата възниква от понятието „литературните кафенета“ на Европа. Те са известни в старите европейски столици и са свързани с традицията на писатели, поети, театрали, критици, художници, артисти и музиканти да се събират на по чашка кафе или питие в определени заведения. Тя е жива и до днес и задължително намира своето отражение в туристическите пътеводители на Виена и Париж, Мадрид и Мюнхен, Прага и  Краков.


Мариана Първанова е завършила специалност „История” в Софийския университет „Св. Кл.Охридски”. Дълги години пише в областта на културата, по проблемите на културно-историческото наследство и за миналото. Работила е като журналист за БНР, за вестниците „Новинар”, „Труд”, „Седмичен Труд” и „Монитор”.

Вестник ”Дневен Труд” я удостоява през 2006 г. с награда - „за упорита работа по превръщането на „Седмичен Труд” в семеен вестник.”

Носител е на отличието „Златна маска” на Варненския театър за 2013 г. – „за журналистическо майсторство и проникновените интервюта с актьори и режисьори от театъра”.

Автор е на тритомника „Неизвестно за известни български родове”.

 

 

 


Автор:
Организаторите
Публикация:
24.04.2017 г. 15:12
Посетено:
1212
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/25548-premiera-na-knigata-bohemskite-kafeneta-na-sotsa-ot-mariana-parvanova