Издания / премиери

Представяне на книгата на Нонка Богомилова "Religion in a Secular Context: Balkan Projections" в ЮЗУ "Неофит Рилски"

Част от програмата на XXVI Международна кръгла маса „Разрушени светове… Нови светове“

Представяне на книгата на Нонка Богомилова "Religion in a Secular Context: Balkan Projections" в ЮЗУ "Неофит Рилски"


◊ СЪБИТИЕТО

Представяне на книгата на Нонка Богомилова Religion in a Secular Context: Balkan Projections, публикувана от  издателство Парадигма ще се състои на 27 април 2017 г. от 17.30 ч. в зала 412 на ЮЗУ „Неофит Рилски“.

Представянето е в рамките на програмата на XXVI Международна кръгла маса „Разрушени светове… Нови светове“, организирана от Международния университетски семинар за балканистични проучвания към ЮЗУ „Неофит Рилски“.

Преди тази българска премиера, книгата е анонсирана на два международни форума в чужбина, посветени на изследванията на религията – в Лувен-ла-Ньов, Белгия и в Белград, Р  Сърбия.


„...тази книга е най-високото постижение в дългата и забележителна научна кариера на проф. Богомилова. Специално открояващо е разискването на въпроса за „двете Европи“, а  разглеждането на проблематиката като цяло на фона на Византийското християнство показва мъдрост и проницателност. Книга, необходима за всяко бъдещо изследване в това научно поле”.

Проф. Денис Янц, един от рецензентите на книгата, авторитетен американски изследовател на религията, главен научен редактор и съставител на световната поредица „История на християнството”.


◊ ЗА АВТОРА

Нонка Богомилова е професор в БАН, д-р на философските науки. Научните ѝ интереси са в сферата на философската и социалната антропология със специален акцент върху изследванията на религията, идентичността, национализма. Публикувала е книгите: Копнеж по абсолютното (1994); Религията – дух и институция (1999); Religion, Law and Politics in the Balkans in the End of the 20th and the Beginning of the 21st Century (2005); Жизнеността (философско-антропологичен анализ) (2006); Религиозното разнообразие в културата на съвременна Европа (2010), номинирана за наградата на СУБ „Високи научни постижения“; Религията и човешката същност. Класически идеи (2010), номинирана за наградата на СУБ „Високи научни постижения“; „Национализирането“ на религията: съвременни дебати и практики (2015).

Нейни статии са публикувани в научни издания в Англия, Германия, Италия, Полша, Словакия, Сърбия, Швейцария, САЩ. Преподава в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Главен редактор на списание „Философски алтернативи“ (2004–2012).


Автор:
Организаторите
Публикация:
20.04.2017 г. 11:09
Посетено:
924
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/25511-predstavyane-na-knigata-na-nonka-bogomilova-religion-in-a-secular-context-balkan-projections-v-yuzu-neofit-rilski