Издания / премиери

Капка Касабова гостува в Нов български университет

24 април 2017 г., 16.30 ч., НБУ

Капка Касабова гостува в Нов български университет


◊ СЪБИТИЕТО

Живеещата във Великобритания авторка Капка Касабова ще представи българското издание на книгата си „Граница“ за първи път в Нов български университет на 24 април 2017 г. от 16.30 ч. в Център за книгата, книжарницата на корпус I.

Месеци след успешната си поява на англоезичния пазар, „Граница“ излиза у нас благодарение на издателство „Жанет 45“ и превода на Невена Дишлиева-Кръстева.

Водещ на събитието е Манол Пейков от „Жанет 45“.


◊ ОТЗИВИ ЗА КНИГАТА

"Този изключително наситен и разтърсващ пътепис разказва за дивата, гориста и трагична гранична ивица между България, Гърция и Турция. Касабова […] притежава онази толкова важна за пътеписеца остра чувствителност към заобикалящата я среда, съчетана с характерните за поета език и емоционална автентичност… Преди всичко Касабова е удивително добра в срещите с необикновени хора… [„Граница“] е уханна, лирична, смущаваща и много, много хубава книга."

Джеймс МакКонахи, в-к „The Sunday Times“

"Изключителна книга, сага за едно пътуване и за внимателно вслушване, която прибавя нещо съвсем ново към трупащата се литература за историята на съвременната миграция… Силата на книгата на Касабова е скрита в умението, с което заплита разказа за днешните бежанци с този за жителите в пограничните райони."

Каролайн Муърхед, сп. „New Statesman“

"Невероятна книга за една магическа част на света… Тя показва по-категорично от всичко, което някога съм чел, какво причинява границата на хората, които живеят в близост до нея, какво наследство оставя тази граница… Касабова е поет, тя пише лирично и красноречиво за удивителните природни красоти на тези места… като прелита през страни и векове в опит да се отърси от магията на това несравнимо по своята специфичност място. В крайна сметка тя си тръгва, но магията остава."

Марк Мазауър, в-к „The Guardian“

"Затрогващата, ерудитска и остроумна трета книга на Капка Касабова изважда на показ скрити части от историята… Тя преминава с лекота, но уверено през разказите, които споделя, като показва завидно умение едновременно да се свързва със събеседниците си и да стои встрани от техните странности…"

сп. „The Economist“

"[Касабова] притежава разказвачески талант, принадлежащ на една отминала епоха… „Граница“ показва по удивителен начин резултата от цяло хилядолетие на калейдоскопична история. Сериозна и впечатляваща книга."

Сара Уийлър, в-к „Observer“


Автор:
Център за книгата
Публикация:
12.04.2017 г. 13:49
Посетено:
917
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/25471-kapka-kasabova-gostuva-v-nov-balgarski-universitet