Издания / премиери

Представяне на арабския брой на „Литературен вестник“

5 април 2017 г.,16.20 ч., Нов български университет

Представяне на арабския брой на „Литературен вестник“


◊ СЪБИТИЕТО

Център за книгата представя арабския брой на „Литературен вестник“ на 5 април 2017 г. от 16.20 ч. в книжарницата на корпус I в Нов български университет. За него ще говорят доц. д-р Йордан Ефтимов, гл. ас. д-р Георги Гочев, гл. ас. д-р Неделя Китаева и ас. Дамян Дамянов.

За първи път на български език е предложена представителна извадка от съвременната арабска литература - утвърдени майстори на поезията като Адонис и Низар Каббани (с едни от най-силните им стихове), и острите женски пера Джумана Хаддад и Малика Мустазраф (последната е представена с два изключителни разказа), и нашумелите в арабския свят и на Запад романисти Илиас Хури и Ахмад Саадауи (с извадки от най-новите им романи). Селекцията от автори и текстове показва както някои от основните черти на класическия арабски светоглед, така и силни позиции по някои от актуалните арабски въпроси: войната в Сирия, правата на малцинствата в арабските страни, отношението на арабската култура към тялото и сексуалността.

Арабският брой на „Литературен вестник“ е колективно дело на преподавателите от НБУ: гл. ас. д-р Георги Гочев (преподавател в департамент „Средиземноморски и Източни изследвания“ и редактор в „Литературен вестник“); гл. ас. д-р Неделя Китаева (арабист и преподавател в департамент „Средиземноморски и Източни изследвания“) и ас. Дамян Дамянов (художник-илюстратор и преподавател в департамент „Изящни изкуства“).

С медийната подкрепа на „Аз чета“;


Автор: Център за книгата
03.04.2017 г. 12:51
Посетено: 1369
Етикети: Дамян Дамянов, Георги Гочев, Йордан Ефтимов, Литературен вестник, Център за книгата, НБУ, арабска литература, Ахмад Саадауи, Илиас Хури, Малика Мустазраф, Джумана Хаддад, Адонис и Низар Каббани, Неделя Китаева
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/25402-predstavyane-na-arabskiya-broy-na-literaturen-vestnik