Издания / премиери

Актьорът Вели Чаушев представя книгата си „Видения в небесния театър“

29 март 2017, 18 часа, Сатиричен театър "Алеко Константинов" - Камерна сцена

Актьорът Вели Чаушев представя книгата си „Видения в небесния театър“


◊ ПОКАНА

На 29 март, сряда, от 18 часа на камерната сцена на Сатиричен театър „Алеко Константинов“ актьорът Вели Чаушев ще представи книгата си „Видения в небесния театър“.

Събитието е част от честванията по повод 60-ия юбилей на Сатиричния театър.

В четенето на откъси от книгата ще участват актрисите Мариана Аламанчева и Латинка Петрова. Музикалното оформление на своеобразния спектакъл е на техния млад колега Мартин Каров.


Заповядайте!


* * *

„Аз свойте другари извиквам от мъртвите
и с тях се разхождам по тихите улици“
Александър Геров

В книгата си „Видения в небесния театър“ доайенът на Сатирата Вели Чаушев разказва спомените си за своите незабравими колеги: Георги Калоянчев, Лео Конфорти, Константин Кисимов, Георги Парцалев, Константин Коцев, Григор Вачков, Апостол Карамитев, Невена Коканова и още много други, които днес играят в Небесния театър. 

Той нарича спомените си за своите скъпи колеги „дреболии, които са изпадали от официалните портрети. Като мазилката, която е оронена от пирончетата, когато са ги окачвали“.

„Огледалата в гримьорните още помнят лицата им. В гардеробите ризите им помнят изхвръкващите им сърца преди премиера. Стените са напоени с техните гласове“ – пише Вели Чаушев. В книгата си той е възкресил случки и събития, на които сам е бил свидетел.

„Струва ми се, че такъв възторг и любов към живота и театъра, които носеха и изповядваха, отиват в небитието. От тях има на какво да се възхитим и приятелски да се усмихнем“ – признава доайенът на Сатирата.

Премиерата на книгата „Видения в „Небесния театър“ на издателство „Захарий Стоянов“ е през юни 2016 година. Това е петата поред книга на големия актьор и сладкодумен разказвач Вели Чаушев.

Ето и още един цитат от книгата:

- Къде?
- Искам да вляза в театъра.
- Като зрител или …
- Като актьор.
- Трябва да платиш.
- Каква е цената?
- Един живот.


Вели Чаушев е роден през 1934 год. в Златоград. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ в класа на проф. Г. Островски. От 1958 до 1961 година играе в ДТ Хасково. От 1961 година е на сцената на Сатиричния театър, където играе повече от 40 години. Освен в театъра, играе в киното, участва в радиотеатъра и на естрадния подиум като рецитатор. Автор е на сценарии и на книги за деца и възрастни.


Автор:
Сатиричен театър "Алеко Константинов"
Публикация:
27.03.2017 г. 16:39
Посетено:
1716
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/25354-aktyorat-veli-chaushev-predstavya-knigata-si-videniya-v-nebesniya-teatar