Издания / премиери

Премиера на дебютния роман на Мая Кисьова "Виж какво"

27 март 2017, 18:00 ч., Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий”

Премиера на дебютния роман на Мая Кисьова "Виж какво"


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство „Пергамент”
представя
в Международния ден на театъра 27 март 2017 от 18:00 ч. в Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, по покана на Клуб „Писмена”
дебютния роман на Мая Кисьова "Виж какво",
посветен на българските актьори, родени през 60-те.
 
Авторката и текстът участваха във формата на БНТ "Ръкописът" 2015.
 
Художник на корицата е доц. Николай Цачев, преподавател в Катедра "Книга и печатна графика" в НХА.

Изданието е подкрепено от дългогодишния меценат на българската книга г-н Никола Николов.
 

Доц. Юрий Дачев, сценарист и драматург, преподавател в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“:

"Романът притежава всички положителни качества на съвременната проза – ясни, добре композирани сюжетни линии, динамични персонажи от няколко поколения, стабилно боравене с професионалната терминология на театъра. Рефренът „Виж какво“ в началото на всеки фрагмент въвежда в момент от историята на героя, в който той е в изпитание и се променя. Мащабите на повествованието са изградени и от спомени на дете от втората половина на ХХ век; и от пътешествие в Израел; и от надеждите на българска актриса да изиграе значима роля в САЩ. Пречистващите трансформации на персонажите са ситуирани в Страстната седмица преди Възкресение – финалът на романа е отворен, но пътят е показан. Посвещението на романа „Виж какво“ е към българските актьори, родени през 60-те, съдържа памет и дава информация за историческата специфика на това поколение театрални творци в България.

Надявам се тази книга скоро да заеме достойното си място в съвременната българска проза." 


◊ ЗА АВТОРА

Мая Кисьова (1964) е актриса, режисьор и драматург. Завършила е българска филология във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" (1988) с магистърска теза „Конфликти и герои в комедиите на Станислав Стратиев”. Завършила е и НАТФИЗ "Кр. Сарафов" (1997 – бакалавърска степен по актьорско майсторство за драматичен театър, 1999 – специализация по режисура за драматичен театър, 2006 – магистърска степен по театрознание с теза „Драматургията на Боян Папазов”). През 2017 г. защитава докторска дисертация „Сценични реализации на българската поезия 1990-2010” в НБУ, Департамент „Нова българистика”. Преподава по авторски стандарт за курс „Писателят като Актьор” в МОНТФИЗ (2011-2015) и актьорско майсторство в Училище за таланти – София (от 2016).

С над 30 роли в театъра и киното, режисьор на 5 камерни спектакъла, с повече от 50 публикации в наши и международни издания за театър, литература и наука. Участвала е в късометражни и документални филми, в озвучаването на много сериали.

Отличник на Министерство на културата (1989), носител на много национални и международни награди за хайку, сред които II и III награда от Международния "Kusamakura" конкурс в Япония (2014). Селектирана в ТОП 100 най-креативни автори на хайку в Европа за 2014 г.

Автор е на 12 пиеси. Първата й пиеса „Между ударите”, посветена на писателката Яна Язова, е номинирана в Друмеви театрални празници 2004, публикувана в сборника „13 Фестивални пиеси” и  играна в Чешки център София. На пиесата й „Милост. Да играеш Ан Секстън” е присъден Плакет за драматургия в  Националния литературен конкурс „Димитър Димов” (2016).

Автор на книгите: "39 спирки по пътя" (2003) и "Три луни" (2008) - лирика; "Словесни репетиции" (2008); монографията "Исторически аспекти на релацията Актьор - Драматург" (2009); "еМОрфей. Пет пиеси и един актьорски дневник" (2013); двуезичната "Майска утрин / May Morning" – хайку (2014); „Две пиеси” (със Св. Дичева) (2016).

Нейни творби са превеждани на английски, френски, италиански, унгарски, латвийски, руски и японски езици.


Автор:
Организаторите
Публикация:
23.03.2017 г. 16:50
Посетено:
1671
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/25335-premiera-na-debyutniya-roman-na-maya-kisyova-vizh-kakvo