Издания / премиери

Селя Ахава представя "Неща, които падат от небето"

30 март 2017, 19 часа, Книжарница Сиела Ректората

Селя Ахава представя "Неща, които падат от небето"


◊ ПОКАНА

На 30 март 2017 г. посрещаме в София новата звезда на финландската литература – очарователната Селя Ахава!

С „Неща, които падат от небето” (превод на български: Росица Цветанова) тя печели не само най-високата европейска награда, но и все по-широка популярност сред европейските читатели. Романът е номиниран за престижното отличие „Финландия“ и е удостоен с наградата за разпространение на финландската литература „Факлоносци“.

Това е разказ за хората, които се сблъскват с непонятни и неочаквани събития в ежедневието си. Момиче, чиято майка е улучена от гигантски леден къс, паднал от небето, жена, която на два пъти печели джакпота от лотарията, и друга, която носи в корема си русалка, мъж, ударен пет пъти от мълния – всички те се опитват да си обяснят миналото, да намерят смисъл в случайността, за да продължат напред.

„Начинът, по който обикновеното и абсурдното съжителстват, винаги ме е вълнувал”, споделя авторката. „Необичайното комбиниране на предмети в пространството насърчава появата на нови значения. Вероятно опитът ми в драматургията е причина пространството между думите и събитията да ме интересува толкова много”.

Родена през 1974 г., Селя Ахава е завършила драматургия и е писала сценарии за радио пиеси, филми и телевизионни предавания. Дебютният й роман излиза през 2010 г. и веднага бива забелязан от литературните среди, а втората й творба в този жанр, „Неща, които падат от небето“, е свидетелство за непокорната енергия на нейния талант.

Запознайте се със Селя Ахава на 30 март в книжарница Сиела Ректората! Срещата с публиката започва точно в 19:00 ч.

За книгата ще говори Мая Бежанска, откъси ще чете Лили Гелева, водещ - Кремена Димитрова. С участието на преводачката на книгата - Росица Цветанова. Фотограф: Яна Лозева!


Автор:
Издателство Колибри
Публикация:
22.03.2017 г. 19:04
Посетено:
1159
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/25326-selya-ahava-predstavya-neshta-koito-padat-ot-nebeto