Издания / премиери

"Машина за истории" - антология от наградени фантастични разкази в конкурса "Агоп Мелконян" 2012-2016

Представяне на книгата на 23 март от 18 ч. в Столична библиотека

"Машина за истории" - антология от наградени фантастични разкази в конкурса "Агоп Мелконян" 2012-2016


◊ ПОКАНА

На 23 март от 18 ч.
в Столична библиотека, Мраморно фоайе I етаж ще бъде представена "Машина за истории" "Машина за истории" - антология от наградени фантастични разкази в конкурса "Агоп Мелконян" 2012-2016

Програмистите на машината са от кръга на електронното списание „Сборище на трубадури“, които от пет години (2012–2016) провеждат конкурси за кратък фантастичен разказ в памет на Агоп Мелконян (1949–2006) – изумително многолик творец, познат все пак най-вече като автор и издател на фантастика. Прозаик, поет, журналист, публицист, съставител, член на няколко редколегии, издател… във всяка от тези свои роли Агоп Мелконян е направил много за издигане нивото на българската фантастика. Той подаде ръка и на десетки прохождащи в жанра автори, като организира двайсетина конкурса за сюжетна литература в своите списания „Върколак“ и „Зона F“ и публикува в тях разказите на редица млади пера. Мелконян остави след себе си спомена за чудесен откривател, помощник и закрилник на новите български имена във фантастиката.

Конкурсът за кратък фантастичен разказ на името на Агоп Мелконян е творческа надпревара, която търси новото, нестандартното, нетрадиционното – гледна точка, идея, начин на изразяване. Жанрът е обърнат на 100 процента към неизчерпаемата човешка фантазия. Още в първото издание на конкурса са получени 228 разказа от десетки населени места в страната.

Конкурсът има две журита. Почетното жури се състои от семейство Мелконян и негови приятели, общо шест човека, а редовното жури се сформира ежегодно от представители на списание „Сборище на трубадури“ и специално канени над 20 писатели, преводачи, редактори, издатели, блогъри. Някои от тях са ставали победители в предишни години на конкурса.

Антологията „Машина за истории“ е издадена по случай петата годишнина на конкурса и е побрала сред страниците си всички наградени в него разкази. Не е забравен и патронът Агоп Мелконян – поместено е едно интервю с него и няколко мемоара за него, написани от млади тогава хора на перото, които са му останали благодарни за цял живот.

Корицата е нарисувана от добре познатия художник Петър Станимиров.

На срещата на 23 март от 18 ч. в Столична библиотека гостите на събитието ще се запознаят с историите на част от авторите, споделени от самите тях.
Автор:
Издателство "Изток-Запад"
Публикация:
21.03.2017 г. 17:07
Посетено:
1675
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/25315-mashina-za-istorii-antologiya-ot-nagradeni-fantastichni-razkazi-v-konkursa-agop-melkonyan-2012-2016