Издания / премиери

Премиера на книгата на Владимир Шумелов „Ще чакам дъгата (литературна критика, интервюта, етюди)“

16 март 2017 г., 17.30 ч., Регионална библиотека "П. Р. Славейков" - Велико Търново

Премиера на книгата на Владимир Шумелов „Ще чакам дъгата (литературна критика, интервюта, етюди)“


◊ ПОКАНА

Регионална библиотека „П. Р. Славейков“ – Велико Търново

ви кани на премиера на книгата „Ще чакам дъгата (литературна критика, интервюта, етюди)“ от Владимир Шумелов

С участието на проф. дфн Сава Василев, д-р Радка Пенчева, Снежана Иванова, Яна Ленова-Димитрова


Дата: 16 март (четвъртък) 2017 г. | 17.30 ч.


Място: Регионална библиотека „П. Р. Славейков“, ул. „Иванка Ботева“ 2


◊ ЗА КНИГАТА
 

Владимир Шумелов. Ще чакам дъгата. Литературна критика, интервюта, етюди. (Ред. д-р Радка Пенчева, изд. „Либра Скорп“, Бургас, 2017, 280 с.)

Това е пета по ред книга с литературна критика и есеистика на Владимир Шумелов след излезлите досега „Накърнимото“ (ИК „Жанет 45“, Пловдив, 2004), „Цветните спомени на греха“ (изд. „Фабер“, В. Търново, 2009) и „Лисица в кокошарника“ (изд. „Фабер“, В. Търново, 2013) „Pink Floyd. Елипси“ (изд. „Фабер“, В. Търново, 2013) и донякъде е тяхно продължение, ако изобщо писането за книги има някакъв лимит. На практика сборниците се опитват да дадат някакъв индиректен отговор на три фундаментални въпроса: Защо (не) четем?; Защо пишем?; Защо издаваме? Те се занимават с „езиците“, техниките на писане, контекста на раждането на творбите и съдбата на техните автори, за да достигне авторът по различни пътища до немалко скептични отговори относно съдбата на книгите.

В структурата на новата литературнокритическа книга „Ще чакам дъгата“ са включени раздели с литературна (оперативна) критика (за български и чужди автори и книги), интервюта (които липсват в предишните подобни сборници) и етюди, обединяващи различни по характер есеистично-публицистични текстове. Броят на статиите и отзивите в литературнокритическия раздел е 62 (писани, с малки изключения, за преводни и български книги от последните няколко години – авторски, антологии, сборници, периодика, от които 15 са за преводни заглавия и 47 – за български книги), на интервютата – 2, и 4 етюда.

Както и предишните книги в този жанр, и тази не си поставя за цел да преподрежда, йерархизира и систематизира факти и ценности в литературата, а изборът на заглавия и автори е по-скоро случаен, „дневников“. И тук, наред със скепсиса от литературната действителност, има нещо, което е по-близо до оптимизма. Може би не е случайно, че първият текст е назован „Човек не умира“, а последният „Започвам“. Металитература, която в последна сметка, независимо от качествата на литературата, я разглежда като източник на вдъхновение, форма и начин на живот, „преминаване под дъгата“, за да получим небесната защита.


◊ ЗА АВТОРА

Владимир Шумелов (1958, Перник) е завършил специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Живее и работи във В. Търново. Един от основателите и председател на Сдружение на литературни дейци „Света гора“ във В. Търново (от 1996 г.), член на националното Сдружение на български писатели (от 1999 г.). От 2009 г. е в Управителния съвет на Национално общество за литература и изкуства „Формула 6“. Член на Контролния съвет на Клуба на дейците на културата – В. Търново (2016).

Негови текстове са превеждани на френски, английски, сръбски и македонски език.

Автор на книгите с разкази и новели „Двойно“ (1994; Голяма награда за дебют „Южна пролет’95“, награда „Дебюти“ на фондация „Славяни“), „Между Бекет и Аз“ (1998, 2003; Национални награди „Интелект’98“ и „Светлоструй’99“), „И така нататък“ (2007); на книгите с есеистика и литературна критика „Накърнимото“ (2004), „Цветните спомени на греха“ (2009), „Лисица в кокошарника“ (2013), Pink Floyd“ (елипси) (2013), „Ще чакам дъгата“ (2017).

 


Автор:
Организаторите
Публикация:
12.03.2017 г. 12:39
Посетено:
1563
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/25242-premiera-na-knigata-na-vladimir-shumelov-shte-chakam-dagata-literaturna-kritika-intervyuta-etyudi