Издания / премиери

Представяне на книгата "Спомени за списание „Художник“ (1905-1909) и неговите художници сътрудници” от Павел Генадиев

110 години от първата годишнина на списание „Художник"

Представяне на книгата "Спомени за списание „Художник“ (1905-1909) и неговите художници сътрудници” от Павел Генадиев


◊ СЪБИТИЕТО

Софийска градска художествена галерия

представя

"Спомени за списание "Художник" (1905-1909) и неговите художници сътрудници" от Павел Генадиев

Изданието ще бъде представено на 9 март 2017 г. от 17:00 ч. от проф. Милена Георгиева от сектор Изобразителни изкуства в Института за изследване на изкуствата при БАН, която е съставител и научен редактор.

За книгата ще говорят директорът на СГХГ – г-жа Аделина Филева и Пламен Петров – уредник в  СГХГ. Ще прозвучат и музикални възстановки на песни, публикувани в списание „Художник“, изпълнени от Янко Маринов.


* * *

Спомените на издателя Павел Генадиев открехват завесата на славна за България културно-историческа епоха, наситена с важни събития и силни персонални изяви, епоха, в която страната ни се стреми към бърза европеизация. Те ни показват как по страниците на емблематичното сп. "Художник" (1905-1909) се осъществяват общите идеи на писатели, поети, художници, музиканти, критици, как се оформя  визуалното лице на списанието и колко много е държал издателят на присъствието на изобразителното изкуство в него. Ценни наблюдения, опити за скициране на индивидуални портрети, лични разсъждения и оценки, някои дори с голяма доза субективизъм са вплетени в тези непубликувани ръкописи за художниците-сътрудници, заедно с вълнуващия разказ за създаването на едно от първите значими литературно-художествени списания в България. "Художник" - списанието на ранния български модернизъм в слово и в образ, и на неговия дързък, убеден в правотата си издател и редактор.

"Художник" - списанието на ранния български модернизъм в слово и образ, но и на неговия дързък, убеден в правотата си издател и редактор.

Автор:
СГХГ
Публикация:
08.03.2017 г. 14:16
Посетено:
2429
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/25226-predstavyane-na-knigata-spomeni-za-spisanie-hudozhnik-1905-1909-i-negovite-hudozhnitsi-satrudnitsi-ot-pavel-genadiev