Издания / премиери

Книга с интимни писма и любовна лирика на Иван Вазов ще бъде представена в София

Премиера на „Любовта е златен сън“ на 9 февруари от 18 ч. в къща-музей „Иван Вазов“

Книга с интимни писма и любовна лирика на Иван Вазов ще бъде представена в София


◊ СЪБИТИЕТО

Националният литературен музей отваря врати на къща-музей „Иван Вазов“ за премиера на интригуващото и познавателно издание „Любовта е златен сън“, събрало интимни писма и любовна лирика на Патриарха на българската литература.

На 9 февруари от 18 ч. на ул. „Иван Вазов“ №10 в столицата ще бъде премиерата на книгата, която представя най-характерните за поета любовни стихове и документирани в писма романтични събития от живота му.

Като домакин на събитието музеят ще потопи гостите в атмосферата на интимния му живот посредством снимки на Евгения Марс, сватбената му фотография с Атина Болярска, ръкописи, писма, шаржове и вещи на самия творец.

Коментарите към стиховете обясняват любопитни и непознати за повечето читатели факти не само за личния свят на твореца, но и за неговия характер. Интимният свят на Вазов, за да бъде правилно разбран, е обяснен на фона на промените, които настъпват в българската народопсихология в края на XIX и началото на XX век – времето, когато се сблъскват традиционните принципи и новите либерални възгледи. Това превръща изданието в оригинална хроника на този период.

Книгата е спечелила конкурс на Министерство на културата. Съставител и автор на коментарите е Людмила Габровска, художник е Ралица Денчева. Антологията излиза в дългогодишната поредица на изд. „Персей“, която представя интимната лирика и неизвестни факти от живота и любовта на големите български поети (Яворов, Дебелянов, Евтим Евтимов, Маргарита Петкова, Елисавета Багряна и Дора Габе, Пенчо Славейков и Мара Белчева) в изящни издания с луксозна, твърда подвързия и цветни илюстрации.

 

 


Автор:
НЛМ
Публикация:
06.02.2017 г. 16:36
Посетено:
2886
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/25069-kniga-s-intimni-pisma-i-lyubovna-lirika-na-ivan-vazov-shte-bade-predstavena-v-sofiya