Издания / премиери

Испанският писател Мартин Касариего с премиера в България

Премиера на романа „Глутницата и мъглата“ в София и Пловдив

Испанският писател Мартин Касариего с премиера в България


◊ СЪБИТИЕТО

Мартин Касариего, носител на редица литературни награди, пристига в България за премиерата на книгата „Глутницата и мъглата“.

Представянето на романа на испанския автор ще бъде в два града – София и Пловдив. Събитието в столицата ще се проведе на 19 януари от 19:00 часа в Литературен клуб „Перото“. На 18 януари писателят ще има среща със студенти от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Визитата му в България е по покана на Институт „Сервантес“ и Издателство „Ера“.

Мартин Касариего е роден в Мадрид през 1962 година. Автор на 15 романа, телевизионни и кино сценарии, детски приказки, разкази и журналистически статии за най-популярните печатни медии в Испания.

Започва да пише едва на 16 години и още за първия си роман получава наградата „Tigre Juan“. Следващите му произведения също са отличени с различни награди, включително за детска и младежка литература – "Cervantes Chico". Обширното творчество на Касариего притежава своя отличителна черта. Той ни предлага едно усещане за реалността, която варира в книгите му от крайно позитивна до негативна, без това да предизвиква противоречие.

Романът му „Глутницата и мъглата“ е отличен от престижното жури на конкурса „Логроньо“. Това е интензивна, пропита с искреност творба, написана със смелост и белязана с нотка отчаяние. Критиците в Испания го определят като безупречен и необходим роман.

Героите на Касариего се изправят пред необходимостта да разкрият големите заблуди в живота, да се научат да се примиряват и да живеят с отсъствието на най-обичани същества. Това превръща книгата на Касариего в разтърсващ роман.


Автор: Издателство „Ера“
18.01.2017 г. 12:59
Посетено: 1095
Етикети: срещи, Пловдив, София, испанска литература, роман, премиера на книга, Издателство Ера, Мартин Касариего, Глутницата и мъглата
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/24959-ispanskiyat-pisatel-martin-kasariego-s-premiera-v-balgariya