Издания / премиери

Представяне на книга за Йордан Йовков от Николай Турлаков

25 януари 2017 г., 18:00 ч., Литературен клуб "Перото" - НДК

Представяне на книга за Йордан Йовков от Николай Турлаков


◊ ПОКАНА

Издателство "Парадигма" Ви кани на 25 януари 2017 г. от 18,00 ч. в Литературен клуб "Перото" на 
представянето на монографията на Николай Турлаков "Трагедия и автентичност. Философските интуиции за смисъла на битието в художественото творчество на Йордан Йовков".

За книгата ще говорят проф. Нонка Богомилова и проф. Нина Димитрова.  


◊ ЗА ИЗДАНИЕТО И АВТОРА

Монографията на Николай Турлаков „Трагедия и автентичност. Философските интуиции за смисъла на битието в художественото творчество на Йордан Йовков“ представлява философско-екзистенциален прочит, който дири в творчеството на писателя водещия мотив на едно автентично (създадено в интуициите на родния опит и език) разбиране за двете най-обхватни и дълбинни измерения на човешкото битие – трагедията и автентичността.

Авторът проследява феномените на трагедията, надеждата (като надежда-с-Бог и надежда-без-Бог), съвместността, съпричастността, свободата, създаването на смисъл и автентичността в христоматийни творби като „Другоселец“, „Серафим“, „Последна радост“, „Песента на колелетата“ и др.


Николай Иванов Турлаков е доктор по философия и работи в Института за изследване на обществата и знанието при БАН. Неговите професионални интереси са в областта на онтологията, екзистенциализма, херменевтичната феноменология и философската херменевтика.


Автор:
Парадигма
Публикация:
18.01.2017 г. 10:38
Посетено:
3228
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/24958-predstavyane-na-kniga-za-yordan-yovkov-ot-nikolay-turlakov