Издания / премиери

Тревожно литературознание

Нова книга на проф. Никола Георгиев

Тревожно литературознание


◊ СЪБИТИЕТО

Излезе от печат новата книга на проф. Никола Георгиев "Тревожно литературознание", издание на "Просвета", София.


◊ ИЗ ПОСЛЕСЛОВА

"Преподавайки надредно пред млади хора, възможно, а според мене нужно е да стигне до въпроса, с който е озаглавен настоящият послеслов. Преподавателят би могъл да каже на слушателите си примерно следното: „От това, което чувам от вас и чета в писмените ви работи, някои от които (моите поздравления!) излизат и в печата, разбирам, че мнозина от вас са възприели като свой въз­глед и подход някоя от силните днес концепции. Това е колкото естествено, толкова и добро. Навлезли сте в литературоведския живот. На влизане в него обаче добре ще е някой да ви предупреди в какво влизате и какво ви очаква. Между дребните предупреждения е и следното.

Оказа се, уважаеми колеги, че средната продължителност на социалния живот на концепциите е петнадесет-двадесет години (колкото, но това между нас да си остане, е и на магарето), така че когато стигнете цветущата литературоведска въз­раст, възможно е това, което сега изучавате и поддържате, и прилагате, да е вече предмет на насмешка и демонстративна забрава. Вдадени в своите убеждения, уверени в тях и в себе си, скептично, в най-мекия случай, настроени към заобикалящия ни литературоведски свят, мнозина литера­туроведи не могат или не искат да видят това, което става около тях. И така, докато един хубав ден усетят, че са вече старо желязо. Като ваш преподавател и като вече препатил човек длъжен съм да ви предупредя: и ако подкрепяте промените, и ако им се съпротивлявате, бъдете готови за тях. Нека не ви сварват неподготвени!"

Из послеслова "а утре?" от книгата на проф. Никола Георгиев "Тревожно литературознание"


◊ СЪДЪРЖАНИЕ

. въведение / 7
. литературоведски идеи. концепции и школи (и техните страсти и неволи) / 13
. литературоведският Вавилон / 137
. „образът на Другия в литературната комуникация: диалогизми. интерференции"? / 163
. заекващият диалог / 175
. творчеството на Чехов в литературното пространство / 210
. деконструктивизмът е мъртъв, да живее...? / 242
. история на недописаната, и ненаписаната литература / 250
. а утре? / 260
. цитирани и използвани съчинения / 266
. резюме / 273
. summary / 276


◊ АНОНС

Запознайте се със статия на Никола Георгиев, публикувана в Електронно списание LiterNet, бр. 12 (25), 2001 и включена в новата му книга: Заекващият диалог.
Автор:
LiterNet
Публикация:
25.06.2006 г. 17:12
Посетено:
997
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/2487-trevozhno-literaturoznanie