Издания / премиери

Премиера на книгата „Ракия“ на младия чешки автор Матей Хоржава

14 декември 2016, 18 часа, Чешки център в София

Премиера на книгата „Ракия“ на младия чешки автор Матей Хоржава


◊ ПОКАНА

Чешкият център и издателство „Ерго“ имат удоволствието да Ви поканят на представянето на книгата „Ракия“ на младия чешки автор Матей Хоржава.

Очаква Ви изключително интересна среща с носителя на двете най-големи литературни награди в Чехия „Магнезия Литера“ и “Чешка книга“, който се крие за псевдонима Матей Хоржава.

Книгата ще представи Деян Енев.

Събитието е в рамките на Коледния панаир на книгата. В памет на преводачката на книгата Маргарита Кюрчкиева.


Заповядайте на 14 декември в 18 часа в Чешкия център в София (ул. „Г. С. Раковски“ 100).


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА И КНИГАТА

Матей Хоржава (1980) е чешки писател. Прозаичният му дебют „Ракия“ е отличен с литературните награди „Магнезия Литера“ и „Чешка книга“. Живее в Грузия.

Думата банат, написана с малка буква, означава област, управлявана от бан (областен управител). Написана с главна буква, е историко-географската област, разположена между реките Дунав, Тиса и Муреш. През вековете е попадала под властта на различни завоеватели, известно време влиза в пределите на Първото българско царство, днес е на територията на Румъния, Сърбия и Унгария. Затова е лесно обясним пъстрият етнически състав на малките села, махали и колиби, разпръснати по красивия, не твърде приятелски настроен към хората край. Най-голямото от шестте чешки села тук е Герник, на немски Вайценрид, на унгарски Сьоренбузаш, с население около 1500 души, възникнало по решение на Австрийската монархия през 1827 г., с цел охрана на външните граници. И тъкмо тук идва да учителства авторът на тази книга, скрит под псевдонима Матей Хоржава.

„Веднага след появата си книгата „Ракия“ бе оценена като явление в съвременната чешка литература, получи престижни награди, привлече интереса на читателите и понастоящем се превежда на редица езици. Кратките разкази носят меланхолията на нашето съвремие, авторът „панелно“ дете, от ранните си години търси самотата и бяга от самотата, но тя неизменно го преследва и намира. В банатската му самота нахлуват спомени от срещи с различни места и хора, и постепенно пред читателя се оформя калейдоскоп от образи на наши съвременници.Съвсем обяснимо, тъкмо в банатската самота, ненатрапчиво, с много деликатност прозират отпратки към Библията („Стадо“), Евангелието („Неделята Квазимодо“), към християнската вяра и възхитата от величието на природата. Кратките импресии, имащи общо по-скоро с лириката, отколкото с прозата, внушават на читателя, че човек, който е дълбоко свързан с музиката, световната литературна класика и другите художествени жанрове, не може да бъде истински самотен.“ (Маргарита Кюркчиева, преводач на книгата)


Чешката литературна критика за автора Матей Хоржава и „Ракия“ (Pálenka):

„Смея да твърдя, че такъв дебют, каквато е новелата „Ракия“ на Матей Хоржава (35), чешката литература не е изживявала от много години.“ (Петр А. Билек)

„Над четиридесетте кратки прози в литературния дебют на Матей Хоржава сътворяват необичайно сплотена цялост. Почти не е за вярване, че си имаме работа с начинаещ писател – Хоржава обещава на своите читатели да ги заинтригува веднага още при първата среща със зрелия си и отличаващ се авторски почерк.“ (Петр Наги)

„Ракия“ е нещо съвсем различно, като видение от друг свят, от друго времево измерение, а може би като по-различен начин на мислене и усещане за живота. От друг спомен. „Ракия“ не е обикновена книга с история, а серия от лирични поеми в проза, среща със спомените и преживяванията на различния човек.“ (Лени Кавалирова)

Автор:
Силвия Дерибеева, Чешки център
Публикация:
12.12.2016 г. 14:07
Посетено:
1484
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/24800-premiera-na-knigata-rakiya-na-mladiya-cheshki-avtor-matey-horzhava