Издания / премиери

Премиера на „Яворов. Сюжетите на последните години“ от проф. Михаил Неделчев

13 декември 2016, 19:00 часа, НДК, сцена, ет. 3

Премиера на „Яворов. Сюжетите на последните години“ от проф. Михаил Неделчев


◊ СЪБИТИЕТО

Издателска къща „Хермес“
представя

"Яворов. Сюжетите на последните години"
от
Михаил Неделчев



На 8 декември излиза „Яворов. Сюжетите на последните години“ от проф. Михаил Неделчев!

Официалната премиера на книгата ще се състои на 13 декември, вторник, от 19,00 часа в НДК, сцена, ет. 3.

Представят: Мирела Иванова и Пламен Дойнов

Заповядайте!



◊ ЗА АВТОРА

Проф. Михаил Неделчев е литературен историк и критик, автор на десетки книги, между които „Социални стилове, критически сюжети“ (1987 г.), „Размишления по българските работи“ (2002 г.), „Литературноисторическата реконструкция“ (2011 г.), „Двете култури и техните поети“ (2012 г.), „Ефектът на раздалечаването“ (2015 г.).

Проф. Михаил Неделчев е преподавател по теория и история на литературата в Нов български университет; почетен професор на НБУ. Преди 1989 г. е работил петнадесет години като редактор и текстолог изследовател в отдел „Литературно наследство“ на изд. „Български писател“. Дългогодишен главен редактор на сп. „Демократически преглед“. Деен участник в демократичните промени у нас: депутат във Великото и в 36-ото Народно събрание; зам.-председател на РДП в състава на първото СДС. Носител на множество отличия (вкл. на орден „Св. св. Кирил и Методий“, І степен) и на литературни награди (единственият литературовед, носител на Национална Яворова награда през 2008 г.).

След написването на пространните и толкова често цитирани коментари към том първи на петтомното Яворово издание (1977 г.), Михаил Неделчев създава персоналистическата си концепция за Яворовата литературна личност, за трите социални роли, за автобиографизма на творчеството му и за посмъртното битие на тази литературна личност, за великата българска система от биографии: Левски и Ботев, Гоце Делчев и Яворов. В следващите десетилетия темата Яворов продължава да е централна в изследователското му дело. Освен в десетки студии, етюди и есета, в няколко юбилейни самостоятелни книжки, идеите му за Яворов и творчеството му са представени най-пълно в книгата „Яворов. Литературна личност. Истории на книги и стихотворения“ („Дамян Яков“, 2005 г.).


◊ ЗА КНИГАТА

Новата книга на проф. Михаил Неделчев – „Яворов. Сюжетите на последните години“, е посветена на Яворовото творческо, личностно-биографическо и обществено битие от годините 1910, 1911, 1912, 1913 и 1914. Това са новонаписани (от 2010 г. насам) интерпретации и драматически разкази за единствената поетическа книга „Подир сенките на облаците“, за трагическия финал на любовта към Мина и за представянето на този интимен сюжет във Философско-поетическия дневник и стихотворението „Невинност свята, орхидея“ от него и в драмата „В полите на Витоша“, за ибсенизма на втората драма „Когато гръм удари, как ехото заглъхва“, за Яворовата година на траура, за битието в смъртта с Лора. Цялата тази персоналистическа проблематика е видяна в различните контексти на явяването на трагическия поет в света, на войната, на култа към добре направените книги в кръга „Мисъл“, на една теория за жестовете. Показано е и как идеите на проф. Михаил Неделчев привличат и множество литературоведи и писатели в диалогичното поле Яворов.
Книгата е богато илюстрирана.

Автор:
ИК "Хермес"
Публикация:
07.12.2016 г. 18:46
Етикети:
проф. Михаил НеделчевСофияпремиера на книгаИК Хермес
Яворов. Сюжетите на последните години
Посетено:
1207
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/24775-premiera-na-yavorov-syuzhetite-na-poslednite-godini-ot-prof-mihail-nedelchev