Издания / премиери

Прeдставяне на книгата „Кой управлява в Европа“ от Хосе Игнасио Торебланка

8 декември 2016, 19.00 ч., Литературен клуб „Перото“ - НДК

Прeдставяне на книгата „Кой управлява в Европа“ от Хосе Игнасио Торебланка


◊ СЪБИТИЕТО

Прeдставяне на книгата „Кой управлява в Европа“ на испанския политолог и журналист Хосе Игнасио Торебланка.

Събитието ще се проведе на 8 декември в 19.00 ч. в Литературен клуб „Перото“, с участието на директора на Институт Сервантес – София Хавиер Валдивиелсо и проф. Лазар Копринаров – преподавател по  политология, философия на политиката, институции на ЕС в Югозападния университет „Неофит Рилски“.


◊ ЗА КНИГАТА

Хосе Игнасио Торебланка
Кой управлява в Европа?
Да изградим наново демокрацията, да спечелим повторно гражданите
Превод: Теодора Цанкова
Издателска къща КХ - Критика и Хуманизъм

Европа не е „някъде там, в Брюксел”, а наш дом и наше дело. Потребността от решаване на кризата й е все така остра. Какви са тогава задачите ни? Ето с това се занимава настоящата книга.

Авторът тръгва от ключовия според него въпрос: Кой всъщност управлява в обединена Европа? По начин, разбираем и за по-широка публика, той търси възможни пътища за възстановяване на изгубената според него демократичност. Убеждава ни, че истинският избор е между опасната омраза към Европа, подстрекаваща към самоубийствен скок в миналото, и критичния европеизъм: демократично преизграждане на нашето съвместно бъдеще, за което не разполагаме с удобни за употреба модели.

След като слушахме, по проблемите на обединена Европа, мощни гласове на политически философи като Юрген Хабермас (с книгата "За конституцията на Европа") и Улрих Бек (с книгата "Германска Европа"), бе време да чуем и един силен, оригинален глас, който идва от южна страна по европейската „периферия“, в която можем повече да преоткрием себе си. Както и да си дадем сметка, че бъдещето на Европа е въпрос на общ разговор, в който „център“ и „периферия“ не трябва да има, ако искаме да има бъдеще изобщо.

Хосе Игнасио Торебланка е професор по политически науки (UNED, Мадрид), колумнист в „Ел Паис“, до неотдавна ръководител на Мадридския офис на Европейския съвет за външна политика.


Автор:
Институт Сервантес София
Публикация:
07.12.2016 г. 18:48
Етикети:
Посетено:
853
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/24774-predstavyane-na-knigata-koy-upravlyava-v-evropa-ot-hose-ignasio-toreblanka