Издания / премиери

Премиера на „Обратно броене” от Владислав Христов

7 декември 2016, 19 часа, Литературен клуб "Перото" - НДК

Премиера на „Обратно броене” от Владислав Христов


◊ ПОКАНА

Скъпи приятели и почитатели,

Заповядайте на премиерата на новата поетична книга на Владислав Христов "Обратно броене", която ще се състои в Литературен клуб "Перото" на 7 декември, сряда, от 19 часа.

Книгата ще представят нейният редактор Екатерина Йосифова и Силвия Чолева.

Стихове ще прочете Манол Глишев.


"Зарадва ме – очаквано – новата книга на Владислав Христов „Обратно броене”. Беше ме зарадвала и „Германии”, но тогава в удоволствието се намеси и неудовлетворението от себе си: отдавна познавах и харесвах Влади, а ето че не бях очаквала чистата сила на онези кратки стихотворения. Сега на новите се оставих със спокойно доверие. Те водят по път лъкатушещ, едновременно обратен и днешен, тръгващ от дивото на зрелостта към миговете, които са го създавали. Създали са поезия."
Екатерина Йосифова

"В тази книга Владислав Христов е осъществил баланс между лаконичността и осмислянето. Обратното броене на зрелостта е започнало. Стихотворенията са сякаш вълни, които се застъпват, разминават, образуват водовъртежи и плисват на брега, за да се отдръпнат отново. Поезия, която диша свободно и по странен начин прави читателя спокоен от тази свобода, въпреки тревожността на времето."

Силвия Чолева

"Поезията не е за всеки. Но тази книга със своята измамна простота крие сериозно поетическо майсторство. „Обратно броене” има глас, който всеки ценител на поезията би припознал като свой. Стихотворенията в нея са прости и ясни като заснежено поле. Но отдолу под снежната бяла покривка се крие нещо истинско, което спонтанно ни показва своето присъствие. Присъствие под привидното отсъствие."

Владимир Левчев

◊ ЗА АВТОРА

Владислав Христов е роден през 1976 г. в гр. Шумен, България. Живее и работи като журналист и фотограф в София. Негова поезия е публикувана в международни литературни издания като "Granta", “Cider Press Review“, “Drunken Boat” и др. Носител е на отличия в националните конкурси: За кратка проза на LiterNet & eRunsMagazine (2007), за хайку на свободна тема (2010), „Добромир Тонев“ (2015), Славейкова награда (2015) и международния конкурс за хайку Cherry blossom (2011). Три поредни години е в класацията на 100-те най-креативни хайку автори в Европа. Член e на The Haiku Foundation. Хайку на Владислав Христов са публикувани в изданията на Американската хайку асоциация "Frogpond", Световния хайку клуб "World Haiku Review", "Simply Haiku", "Sketchbook", "The Heron’s Nest", "Мodern Haiku" и много други. През 2016 г. влизат в учебника за хайку в японските университети. Текстовете му са превеждани на 16 езика и са част от множество сборници и антологии. Издадени книги: "Снимки на деца" (кратки прози, 2010), "Енсо" (поезия, 2012, номинирана за наградата "Иван Николов"), "Фи" (поезия, 2013), "Германии" (поезия, 2014), „Germanii” (на немски, 2016).

Автор:
Организаторите
Публикация:
04.12.2016 г. 13:04
Посетено:
1508
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/24748-premiera-na-obratno-broene-ot-vladislav-hristov