Издания / премиери

Иван Пейчев – премиера на нов двутомник

Сто години от рождението на поета

Иван Пейчев – премиера на нов двутомник

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 7 декември от 17.30 часа в Книжен център "Гринуич" в София ще бъде представен двутомник с поезията на Иван Пейчев и литературни анализи. Изданието е с твърди корици и е дало на изд. "Фабер". На събитието ще говорят проф. дфн Добрин Добрев и проф. д-р Михаил Неделчев.

Първият том съдържа 174 избрани стихотворения от именития поет, а във втория том „Иван Пейчев - психография и критика" са публикувани нови изследвания върху неговото творчество. С литературни анализи в книгата участват - проф. Добрин Добрев в съавторство Илина Начева, проф. Дечка Чавдарова, проф. Веселин Панайотов, проф. Сава Сивриев, доц. Пламен Шуликов и доц. Пламeн Панайотов. В редколегията на изданието са още проф. Ивелина Савова, проф. Надка Николова, литературният критик Иван Карадочев и поетът Антонин Горчев. Част от тиража ще бъде дарен на училищни библиотеки. Първи своите книги получиха членовете на местния парламент в Шумен.

• Честванията ще продължат на 8 декември, когато от 18.00 ч. ще бъде представянето на двутомника в шуменската библиотека. Също там на 9 декември от 9.30 ч. ще се проведе Национална конференция "100 години от рождението на Иван Пейчев", а от 11.30 ч. ще се състои тържественото откриване на паметника на поета.

 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗДАНИЕТО

„Тези два тома са по повод на сто години от рождението на поета и зад тях стоят усилията на престижен изследователски екип - отговорен редактор и на двете книги е проф. дфн Добрин Добрев, както и вниманието на шуменци към творчеството на техния съгражданин.

В изданието с лириката имаме още веднъж възможността да се докоснем до знакови творби от книги, като “Далечно плаване”, “Лаконично небе”, “Знамената са гневни” и др. Поет на далечната близост и на опиянението от отчуждението, Иван Пейчев ни е оставил болезнени стихотворения за “бреговете на всяка самотност” и “жестоките тъжни пристанища”, изобщо за мистерията на морето… Както отбелязват изследователите, в текстовете на Иван Пейчев има много повторения - по моему, защото в своята екзистенциалистка беда той не може да бъде утешен с нищо и буксува в обръщението си към себе си и другите. Непоносимата есен с античната си тишина и с корабите идва не отвън, а е в самото му сърце, постоянно, винаги.

В тома с психография и критика четем статии на Добрин Добрев и Илина Начева, на Пламен Шуликов, Пламен Панайотов, Веселин Панайотов, Дечка Чавдарова и Сава Сивриев. В тях има впечатляващи твърдения както за самия Пейчев, така и за литературата при държавния социализъм. Нека обобщя заедно с Дечка Чавдарова: оригиналността на поезията на Иван Пейчев е в разрушаването на клишетата - както поетическите, така и тези на националната митология“. Марин Бодаков, Култура - Брой 34

Автор:
Владислав Христов
Публикация:
30.11.2016 г. 00:26
Посетено:
1969
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/24712-ivan-peychev-premiera-na-nov-dvutomnik