Издания / премиери

Меир Шалев представя у нас „Момчето с гълъбите” и „Исав”

29 ноември 2016, 19:00 ч., Литературен клуб „Перото” - НДК

Меир Шалев представя у нас „Момчето с гълъбите” и „Исав”


◊ ПОКАНА

Имаме удоволствието да ви срещнем с изтъкнатия израелски писател Меир Шалев, който пристига у нас по покана на издателство Колибри и със съдействието на Посолството на Израел в България!

• Авторът на „Момчето с гълъбите” и „Исав” ще се срещне със софийската публика на 29 ноември от 19:00 ч. в Литературен клуб „Перото”. 

• Ден по-късно, на 30 ноември от 18:00 ч., той ще представи творчеството си в Пловдив в книжарница „Хеликон”.

Меир Шалев е сред най-значимите съвременни автори на Израел. Автор е на 8 романа, седем книги за деца и няколко документални изследвания, като голяма част от тях са преведени на повече от 20 езика. Носител е на множество национални и международни награди – израелската „Бърнстейн”, италианската „Джулиета” за любовен роман, най-високото израелско отличие „Бренер” за "Момчето с гълъбите", Националната американска награда за еврейска книга, престижните израелски награди „Прат” за цялостно творчество и „Нюман” за най-добър писател на годината, а през 2014 г. му бе присъдено званието Кавалер на ордена за изкуство и култура на френското Министерство на културата.

Първата негова творба, преведена на български, е романът „Исав“ (1991) – експресивна постмодерна сага, чиято нишка следва границата между мита и реалността. Един удивително „сетивен” и вълнуващ разказ за няколко поколения пекари, който започва от края на Първата световна война и се простира до наши дни. По думите на Бойко Пенчев „Исав” е история за любов, презрение, съперничество и саможертва, която се родее повече с Борхес и Павич, отколкото с индустрията на „културното многообразие”.

В навечерието на гостуването на Меир Шалев излиза на български „Момчето с гълъбите” (2006), един от най-превежданите израелски романи. Хипнотична творба за две любовни истории, развиващи се паралелно в различни времена и свързани чрез един омагьосващ акт на преданост. С глас, който е едновременно закачлив, мъдър и изкусителен, авторът разказва история - универсална като войната и интимна като крилато обяснение в любов…

Не пропускайте срещата с Меир Шалев на 29 ноември от 19:00 ч. в клуб „Перото”, НДК.

 

 

 


Автор:
Издателство Колибри
Публикация:
28.11.2016 г. 14:19
Етикети:
издателство Колибрипремиера на книга
Исав
Момчето с гълъбите
Меир Шалев
Посетено:
936
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/24693-meir-shalev-predstavya-u-nas-momcheto-s-galabite-i-isav